Foto: AFP/Scanpix
Turkmenistānas varas iestādes ir likušas veikaliem pārtraukt cigarešu tirdzniecību pēc tam, kad prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs mudināja valsts iedzīvotājus atmest smēķēšanu.

Valsts narkotiku apkarošanas dienestu pārstāvji "nesen ieradās mūsu veikalā un lika mums izņemt no plauktiem cigaretes, draudot ar lieliem sodiem," sacīja 34 gadus vecais Bairams Sarijevs, kuram pieder neliels veikals Turkmenistānas galvaspilsētā Ašgabatā.

Arī Sarijeva veikalā notika šāds reids pēc tam, kad Berdimuhamedovs 5. janvāra valdības sēdē, kas tika pārraidīta televīzijā, kritizēja valsts cīņas pret smēķēšanu stratēģiju.

Bijušais zobārsts Berdimuhamedovs draudēja atlaist Valsts veselīgas sabiedrības aizsardzības dienesta vadītāju un aicināja īstenot "plašus pasākumus, lai izskaustu smēķēšanu".

Kopš tā laika kiosku un veikalu īpašnieki cigaretes pārdod paslepus un "tikai regulāriem klientiem un draugiem", sacīja pārdevējs Vepa no kāda Ašgabatas kioska.

Cigarešu tirdzniecības aizliegums nav oficiāli izsludināts.

Tomēr 24 gadus vecais Vepa teica, ka sods par aizlieguma pārkāpumu ir līdz desmit vidējām mēnešalgām".

Drastiskais solis izraisīja cigarešu cenas kāpumu, un melnajā tirgū paciņas cena ir pieaugusi no 25 manatiem līdz 50 manatiem (no 6,6 eiro līdz 13 eiro), teica Vepa.

"Augstās cenas dēļ pieaug atsevišķu cigarešu tirdzniecība," viņš sacīja un piebilda, ka vienas cigaretes cena ir ap diviem manatiem (0,5 eiro).

Berdimuhamedovs, kurš šīs Kaspijas jūras piekrastes valsts vadību pārņēma 2006. gadā, ir asi vērsies pret smēķētājiem, un ANO Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka valstī ir zemākais smēķētāju īpatsvars pasaulē.

Tikai 8% Turkmenistānas iedzīvotāju smēķē, pērn paziņoja Pasaules Veselības organizācijas vadītāja Mārgareta Čana, piebilstot, ka tas ir "zemākais nacionālais rādītājs pasaulē".

Turkmenistānas iepriekšējais prezidents Saparmurats Nijazovs bija kaislīgs smēķētājs, bet netikumu atmeta 2000. gadā pēc sirds operācijas. Pēc tam viņš arī parakstīja dekrētu par smēķēšanas novēršanu.

Pakāpeniski Turkmenistānā ir ieviesti stingrāki pasākumi smēķēšanas ierobežošanai, tostarp 2011. gadā tika paaugstināts tabakas akcīzes nodoklis un 2013. gadā aizliegta smēķēšana publiskās vietās.

Saistībā ar kampaņu smēķēšanas apkarošanai cigaretes Turkmenistānā ir dārgākas nekā jebkurā citā Vidusāzijas valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!