Foto: AFP/Scanpix

Sabiedrībai nezināms zemnieks no Dašoguzas provinces ievēlēts par Turkmenistānas Vecajo padomes viceprezidentu, vēsta radio “Brīvā Eiropa”.

Vecajo padomē, kas formāli ir valdības padomdevēja institūcija, ir aptuveni 600 biedri, pārsvarā vecāki par 60 gadiem. 23. oktobrī notikušajā padomes sanāksmē Turkmensitānas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs iepazīstināja klātesošos ar Hali Nazarovu, kurš esot visu cienīts vecajais, ko ļoti apbrīno viņa ciema iedzīvotāji.

Vecajo padome godāto kungu pēc tam vienbalsīgi ievēlēja par padomes viceprezidentu. Jāpiebilst, ka padomes prezidents ir pats Berdimuhamedovs.

Prezidenta runa padomes sēdē tika pārraidīta nacionālajā televīzijā.

“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Berdimuhamedovs februārī tika pārvēlēts uz otro prezidentūras termiņu. Pārējie septiņi kandidāti, kuri visi bija valsts vai valsts uzņēmumu amatpersonas, arī aicināja balsot par Berdimuhamedovu, nevis sevi.

2006.gada decembrī pēc iepriekšējā autoritārā prezidenta Saparmurata Nijazova nāves Berdimuhamedovs tika pasludināts par prezidenta pienākumu izpildītāju. Viņš uzvarēja 2007.gada februārī notikušajās vēlēšanās, saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem iegūstot 89% balsu.

Vēlēšanās bija vēl pieci kandidāti, kas visi pauda atbalstu Berdimuhamedovam.

Lai gan Berdimuhamedovs solīja attiekties no sava priekšteča iedibinātā līdera personības kulta, faktiski ir notikusi atteikšanās tikai no tā odiozākajiem elementiem un ir izveidots Berdimuhamedova personības kults.
Vienā no pasaules izolētākajām valstīm Turkmenistānā ir bagātīgas dabasgāzes rezerves, kuras ir pievilcīgas Rietumvalstīm kā alternatīvs avots Krievijas gāzei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!