Foto: AP/Scanpix

Glābēji otrdien turpina meklēt izdzīvojušos pēc spēcīgā virpuļviesuļa plosīšanās ASV pilsētas Oklahomasitijas apkārtnē, bet varas iestādes precizējušas bojāgājušo skaitu, kas nu ir samazinājies līdz 24, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mums ir labas ziņas. [Upuru] Skaits tagad ir 24," paziņoja Oklahomasitijas galvenā medicīnas eksperte Emija Eliote. Iepriekš amatpersonas ziņoja par 51 bojāgājušo un tad par vēl 40 atrastiem līķiem.

Skaitlis bijis kļūdains, jo daļa upuru pieskaitīti vairākas reizes, skaidro amatpersonas. Pagaidām gan nav skaidrs, vai precīzi bijuši dati par to, ka bojā ir gājuši 20 bērni.

Tikmēr glābēji visu nakti turpina meklēt izdzīvojušos māju, skolas un slimnīcas drupās, pagrabos un patvērumos vētras smagi izpostītajā Oklahomasitijas piepilsētā Mūrā.

Meklēšanā iesaistīta celtniecības tehnika un mobilizēti aptuveni 200 vietējie zemessargi, kā arī glābēji no citiem štatiem. Laika apstākļi štatā joprojām nav mierīgi - ik pēc 20 - 30 sekundēm nozibsnī zibeņi, informē BBC.

Stipri izpostīto Mūru, kurā dzīvo aptuveni 55 000 cilvēku, tornado pirmdien plosījis 45 minūtes. Spēcīgais virpuļviesulis bijis apmēram 3,2 kilometrus plats, tā laikā vējš sasniedzis ātrumu pat 321 kilometrs stundā.

Spēcīgā vētra nopostījusi vismaz divas skolas un vairākus bērnus uzskata par bezvēsts pazudušiem. "Skola tika nolīdzināta. Sienas tika sagāztas," par "Plaza Towers" pamatskolas likteni raidsabiedrībai BBC stāsta Oklahomas pašvaldības pārstāvis Tods Lambs.

Vismaz 120 cilvēki ir nogādāti slimnīcās.

"Tas noteikti ir spēcīgākais tornado, ar ko esmu sastapies 20 gadu laikā meteoroloģijas dienestā," BBC atklāja Nacionālā Meteoroloģijas dienesta darbinieks Riks Smits.

Mūras pilsētiņu 1999. gada skāra spēcīgs tornado, kura laikā tika fiksēts lielākais vēja ātrums uz Zemes, norāda BBC. Tomēr pirmdienas stihijas postījumi pārsniedz 1999. gada virpuļviesuļa radīto postu, uzskata Oklahomas ceļu patruļas darbiniece Betsija Randolfa.

Varasiestādes notikušo dabas stihiju jau ir nodēvējuši par ļoti traģisku, līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm izteicis arī ASV prezidents Baraks Obama. Oklahoma ir pasludināta par katastrofas zonu.

Jau vēstīts, ka spēcīgā viesuļvētra ASV plosījusies jau svētdien. Lielākie postījumi bija nodarīti Šonī pilsētiņā 55 kilometrus no Oklahomasitijas. Vietējie mediji vēsta, ka te līdz ar zemi nolīdzināts pārvietojamo māju parks.

Virpuļviesuļi novēroti arī citos štatos, piemēram, Aiovā, Minesotā, Kanzasā un Ilinoisā. Stihijas skartajās teritorijā bez elektrības palikuši tūkstošiem iedzīvotāju, bet 16 Oklahomas štata pavalstīs izsludināts ārkārtas stāvoklis.

"Jūs varas iet bojā, ja neatradīsieties pazemē vai drošā patvērumā. Tiks pilnībā iznīcināti rajoni, uzņēmumi un transportlīdzekļi. Lidojošas atlūzas būs nāvējošas cilvēkiem un dzīvniekiem," iedzīvotājus brīdināja meteorologi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!