Foto: AP/Scanpix

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks otrdien atzina, ka Eiropas Savienības (ES) institūcijās notiekošās debates par likuma varu Polijā ir "bēdīgs notikums" viņa valstij.

"Polijas vadības pārstāvjiem bija jāaizstāv politikas nostādnes, kas tiek apstrīdētas un izraisa spēcīgas emocijas Eiropā, pasaulē un pašā Polijā," žurnālistiem sacīja bijušais Polijas premjerministrs, runājot par Varšavas jaunās valdības īstenotajām sabiedrisko mediju un tiesu varas reformām, kuru dēļ Eiropas Komisija (EK) uzsākusi izmeklēšanu.

Tusks līdz 2014. gada septembrim vadīja partiju "Pilsoniskā platforma", kuru 2015. gada oktobra parlamenta vēlēšanās sakāva sociāli konservatīvā partija "Likums un taisnīgums". Tomēr Tusks tagad atzina, ka atsevišķos jautājumos piekrīt pašreizējai Polijas premjerministrei Beātai Šidlo.

"Es premjerministrei Beātai Šidlo piekrītu trīs jautājumos - ka poļi ir ļoti lepna tauta, ka Polija ir skaista valsts un ka Polija attīstās labi un tai ir izredzes kļūt par Eiropas čempioni," viņš sacīja.

Izsakoties par Polijas parlamenta veiktajām reformām, kas novedušas pie debatēm Strasbūrā, Tusks sacīja, ka "Varšavas un partijas "Likums un taisnīgums" politikā kaut kas ir jāmaina, lai uzticības atjaunošana kļūtu par realitāti".

Vienlaikus Polijas ārlietu ministrs intervijā Polijas Radio ar sajūsmu sacīja, ka "vakar Strasbūrā dzima jauna Eiropas līdere - viņas vārds ir Beāta Šidlo".

Ministrs arī kritizēja to, ka debates vispār sāktas.

"Šīs debates izraisīja Eiropas tehnokrāti, kas atbalsta Polijas opozīciju," viņš skaidroja.

Polijas prezidenta Andžeja Dudas kancelejas valsts sekretārs Kšištofs Ščerskis savukārt sacīja: "Pēc Eiropas Parlamenta debatēm mums ir rezultāts 2:0 [Polijas] varas labā".

Dudas vizīte pirmdien Briselē un Šidlo vizīte otrdien Strasbūrā parādīja, ka "valdība stabili turas zirgā un tur grožus", viņš uzsvēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!