Foto: AP/Scanpix

Nelegālo imigrantu skaits, kas šķērso Egejas jūru no Turcijas uz Eiropas Savienību (ES), joprojām ir pārāk liels, ceturtdien pēc tikšanās ar Turcijas premjeru paziņojis Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

"Mēs esam vienisprātis, ka bēgļu plūsma joprojām ir pārāk liela un nepieciešama tālāka rīcība," paziņoja Tusks, vienlaikus uzslavējot Turciju par tās sadarbību, tostarp krasta apsardzes patruļu skaita palielināšanu un vīzu režīma pastiprināšanu.

"Turcijai tagad jāizlemj, kā labāk panākt (imigrantu skaita) samazināšanu," paziņoja Tusks.

Nepaskaidrojot sīkāk, Tusks minēja ideju par to imigrantu nogādāšanu atpakaļ Turcijā, kuriem nav tiesību palikt ES.

Tusks norādīja, ka imigrantu Eiropā ir pārāk daudz un visdaudzsološākā metode, šķiet, ir ātrs un plaša mēroga mehānisms imigrantu nosūtīšanai atpakaļ uz Turciju no Grieķijas.

"Tas efektīvi izjauktu kontrabandistu biznesa modeli," viņš piebilda.

Tusks ceturtdien pēc Grieķijas apmeklējuma Ankarā tikās ar Turcijas premjerministru Ahmetu Davutolu, un pirmdien plānots Eiropas Savienības (ES) un Turcijas samits.

Turcija pēdējos mēnešos ir pastiprinājusi krasta apsardzi un policijas kontroli cīņā pret imigrantu kontrabandistiem, pastiprinājusi vīzu režīmu sīriešiem, irākiešiem un citu valstu pilsoņiem, apgrūtinot to iespējas sasniegt Turciju caur trešajām valstīm.

Davutolu norādīja, ka nedz Turcija, nedz Eiropa nav atbildīga par Sīrijas krīzi, bet tieši tās maksā cenu par to.

Turcijas premjers no jauna apliecināja Ankaras apņēmību sadarboties ar ES, lai mazinātu bēgļu un nelegālo imigrantu plūsmu uz Eiropu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!