Foto: EPA/LETA

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks otrdien paziņoja, ka šonedēļ paredzētajā Eiropas Savienības (ES) valstu samitā nebūs "nekādu tabu", apspriežot Lielbritānijas prasītās reformas.

"Pusdienu laikā mēs apspriedīsim Lielbritānijas jautājumu, lai redzētu, vai mēs varam nobruģēt ceļu, lai februārī panāktu vienošanos," Tusks norādīja ielūguma vēstulē ES līderiem.

Viņš uzvēra, ka sarunās līdz šim ir bijis "nozīmīgs progress", bet valstis tomēr ir "tālu no vienošanās vairākos jautājumos".

"Šajā ceturtdienā mums ir īpaši jākoncentrējas uz pretrunīgākajiem [jautājumiem]. Likmes ir tik augstas, ka mēs nevaram izvairīties no nopietnām debatēm, kurās nebūtu tabu," piebilda Tusks.

Svētdien britu mediji vēstīja, ka lai vieglāk vienotos par ES reformām, kuras briti prasa, lai valsts varētu palikt blokā, Kamerons ir gatavs atteikties no pretrunīgi vērtētās prasības par sociālā atbalsta samazināšanu valstī iebraukušajiem bloka dalībvalstu migrantiem.

Prasība četrus gadus liegt ES dalībvalstu pilsoņiem valsts atbalstu varētu tikt atmesta, ja tiktu atrastas iespējas ierobežot imigrāciju ar citiem līdzekļiem.

Kamerons novembrī nosūtīja oficiālu vēstuli Tuskam, izklāstot Londonas prasības attiecībā uz garantijām valstīm, kuras nav eiro zonā, lielāku konkurenci, Lielbritānijas tiesības nebūt par daļu no "aizvien ciešākas savienības" un sociālā atbalsta samazināšanu migrantiem no ES dalībvalstīm.

Par vispretrunīgāk vērtētajām tiek uzskatītas tieši prasības par sociālā atbalsta samazināšanu migrantiem no ES dalībvalstīm. Eiropas Komisija (EK) tās ir nosaukusi par "ļoti problemātiskām".

Šī prasība paredz, ka iebraucējiem no ES dalībvalstīm pirmos četrus gadus pēc ierašanās Lielbritānijā netiks maksāti bērnu pabalsti un viņi nesaņems nekādus nodokļu atvieglojumus

Kamerons ir solījis referendumu par valsts dalību ES sarīkot līdz 2017. gadam. Viņš ir solījis atbalstīt palikšanu ES, ja Lielbritānijai izdosies vienoties ar bloku par vēlamajām reformām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!