Foto: Reuters/Scanpix
Ceturtdien aprit pieci gadi kopš Lībijā, mēģinot izbēgt no savu atbalstītāju pēdējā bastiona Sirtā, bruņoto nemiernieku gūstā krita un gāja bojā vairāk nekā 40 gadus valdījušais diktators Muamars Kadafi.

Viņa režīma gadi tiek saistīti gan ar vērienīgām ekonomiskām un sociālām reformām, gan teroraktu organizēšanu, brutālu cīņu pret saviem oponentiem un publiskiem nāvessodiem.

Foto: AFP/Scanpix

Astoņdesmitajos gados, saasinoties Vašingtonas un Tripoles attiecībām, ASV prezidents Ronalds Reigans Kadafi nodēvēja par "Tuvo Austrumu trako suni".

Sākums Kadafi gāšanai bija Arābu pavasara iedvesmoti tautas protesti, kuros demonstranti 2011. gada martā pieprasīja Kadafi atkāpšanos. Pulkvedis pie varas atradās kopš 1969. gada, kad valsts apvērsumā gāza Lībijas monarhu Idrisu.

Foto: Reuters/Scanpix

Nemieri kļuva nekontrolējami un pārauga bruņotā cīņā, kad Kadafi valdība to apspiešanai sāka izmantot militāru spēku. Opozīcija drīz nostiprinājās valsts otrajā lielākajā pilsētā Bengāzī, kuras atgūšanai Kadafi nosūtīja savu karaspēku.

Foto: Reuters/Scanpix

Taču situācija pavērsās par sliktu Kadafi, kad ANO Drošības padome noteica lidojumu aizlieguma zonu virs Lībijas un atļāva pielietot visus līdzekļus vardarbības nepieļaušanai, izslēdzot tiešu militāru intervenci.

NATO vadīta valstu koalīcija sāka uzlidojumus valdības spēku objektiem, tehnikai un noliktavām, ļaujot nemierniekiem gūt panākumus cīņā pret Kadafi. Augustā situācija jau bija tik nestabila, ka Kadafi valdība un ģimene bēga no galvaspilsētas Tripoles.

Foto: AFP/Scanpix

Kadafi ar savu komandu aizbēga uz dzimto pilsētu Sirtu. Kā savā pētījumā rekonstruēja cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch", Kadafi ar padotajiem slapstījies pa pilsētu, ēdot pamestajos mājokļos atrastu pārtiku. Tikmēr nemiernieku spēki arvien vairāk tuvojās Sirtai.

Foto: AFP/Scanpix

Oktobra beigās Kadafi dēla – Nacionālās Drošības padomnieka Motasima vadībā nolemts no pilsētas izlauzties. Plāns paredzējis sākt operāciju 20. oktobra agrā rītā pulksten 3.30 – 4.00, taču konvoja organizēšana, kaujas rezervju un ievainoto iekraušana ieilgusi līdz pulksten 8 rītā.

Aptuveni 50 automašīnu un 250 cilvēku kolonna, sākot kustību, nonākusi smagā apšaudē. Gaisā lidojot NATO lidmašīnām, konvojs bija nonācis lamatās un Kadafi komanda bija spiesta pamest transportu, lai glābtu savas dzīvības.

Kadafi grupiņa glābšanās ceļu meklēja ceļa caurtekas caurulē. Pakaļ skrienošo nemiernieku virzienā Kadafi apsargs izmeta granātu, taču tā atsitusies pret betonu un atlidojusi atpakaļ. Sprādzienā tika ievainots diktators un aizsardzības ministra dēls, bet pats apsargs gāja bojā, rekonstruē "HRW".

Kadafi pēdējie dzīves mirkļi redzami īsi pēc tam ar mobilo telefonu filmētā video, kurā asiņains Kadafi redzams trokšņainu nemiernieku rokās. Video, kurš aplidoja pasauli, arī lika apšaubīt nemiernieku tolaik paziņoto, ka Kadafi nogalināts apšaudes laikā. Kadafi līķis pēc tam vilkts pa pilsētas ielām.

Kadafi, kopā ar viņu bojāgājušais dēls Motasims un līdera palīgs apglabāti slepenā vietā tuksnesī, paziņoja opozīcijas pārstāvji.

Foto: Reuters/Scanpix

Ziņas par līdera nāvi Lībija daudzi ļaudis sagaidīja ar līksmību un gavilēm – 42 gadus ilgā Kadafi valdīšana bija beigusies. Piecus gadus vēlāk haosa pārņemtajā valstī ir cilvēki, kas atzīst, ka dzīve Kadafi laikā bija labāka, ziņo aģentūra AFP. Tikmēr citi norāda, ka pašreiz notiekošais ir tikai loģiskas sekas Kadafi ilgās valdīšanas laikā sistemātiski pieļautajām kļūdām.

Foto: AFP/Scanpix

Nemiernieku Nacionālā Pārejas padome 2011. gada oktobrī pasludināja Lībiju par atbrīvotu. Taču ieviest kārtību valstī, kur kopš sacelšanās bija izveidojušās dažādas bruņotas grupas, neizdevās.

Foto: AFP/Scanpix

2012. gada augustā Pārejas padome nodeva varu vēlētam Vispārējam Nacionālajam kongresam. 2014. gada jūnijā iedzīvotāji ievēlēja jaunu parlamentu - Pārstāvju padomi, kas pārcēlās uz Tubruku, pametot spēcīgu kaujinieku grupu kontrolēto Tripoli, skaidro BBC.

Starp jauno parlamentu un Vispārējam Nacionālajam kongresam lojālajiem spēkiem radās nesaskaņas, kuru laikā situāciju sev par labu izmantoja islāmistu grupējums "Daesh", pārņemot vairākas piekrastes pilsētas.

Foto: Publicitātes attēli

2015. gada beigās ar ANO starpniecību panākta vienošanās par jaunas vienotības valdības – Prezidentūras padomes – izveidi. Taču kā Tripolē, tā Tubrukā esošās administrācijas negribīgi atzina tā autoritāti.

Premjera Fajeza Saraja Prezidentūras padome Tripolē ieradās 2016. gada martā. Tās mītne izvietota labi apsargātā flotes bāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!