Foto: AP/Scanpix/LETA

Īru rokgrupas U2 līderis Bono, izrādās, jau vairāk nekā desmit gadus ir viens no lielākajiem Lietuvas Utenas pilsētas investoriem - tur viņam kopā ar partneriem daļēji pieder lielveikals "Aušra", vēsta portāls "15min.lt".

Par to liecina tā dēvētie Paradīzes dokumenti, kurus publiskojis Starptautiskais pētniecisko žurnālistu konsorcijs (ICIJ), kurš pagājušajā gadā publiskoja tā dēvētos Panamas dokumentus.

Kā konsorcijam atzinusi Bono pārstāve Ketija Makīrnena, Pols Deivids Hjūsons jeb Bono ir "pasīvs mazākuma akcionārs" Gērnsi salā reģistrētajā ārzonas kompānijā "Nude Estates I", kurai pieder minētais tirdzniecības centrs Utenā.

Šo lielveikalu "Nude Estates I" 2012.gadā iegādājusies no Maltas kompānijas "Nude Estates", kura to par 5,1 miljonu sterliņu mārciņu (5,8 miljoniem eiro) nopirkusi 2007.gadā.

Kā norāda "15min.lt", Utenas tirdzniecības centrs "Aušra", ko cēlusi viena no Lietuvas lielākajām tirdzniecības kompānijām "Eika", tika atvērts 2006.gada rudenī, bet aptuveni pēc pusgada "Eika" ēku pārdevusi, tobrīd norādot, ka to iegādājies vārdā nenosaukts ārvalstu investors.

Izanalizējot sākotnējos datus par Bono investīcijām Utenā, Lietuvas Valsts nodokļu inspekcija (VMI) sākusi pārbaudi attiecībā uz Lietuvas kompāniju "Nude Estates 2", kurai pieder minētais lielveikals 3700 kvadrātmetru platībā.

"Pret minēto kompāniju pašlaik tiek veiktas kontroles procedūras, un, kamēr tās nebūs pabeigtas un to rezultāti apstiprināti, plašāk situāciju komentēt nevaram," norādījusi inspekcijas pārstāve Rūta Asadauskaite. "Jāatzīmē, ka VMI, izvēloties nodokļu maksātājus pārbaudēm, tos vērtē pēc riska punktiem, kuri praksē ir augstāki tiem uzņēmumiem un iedzīvotājiem, kuriem bijuši darījumi vai citi sakari ar ārzonas kompānijām," viņa piebildusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!