Krievijas pilsētas Kemerovas tirdzniecības un izklaides centrā svētdien notikušais traģiskais ugunsgrēks ir "noziedzīga nolaidība", paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Ugunsgrēkā, kurš izcēlies iepirkšanās centra izklaides spārnā, gājuši bojā vismaz 64 cilvēki, tostarp 41 bērns. Ugunsgrēka iemesls vēl nav pilnībā skaidrs, bet izmeklētāji jau noskaidroja, ka pēc trauksmes sirēnas iedarbošanās tā izslēgta, bet evakuācijas izejas bijušas nepieejamas.

Otrdien Kemerovā ieradās nupat pārvēlētais prezidents Vladimirs Putins. Savukārt simti iedzīvotāju no rīta pulcējās uz stihisku protestu pie apgabala administrācijas ēkas, pieprasot tikšanos ar prezidentu.

"Tas, kas šeit notiek, taču nav karadarbība, nav negaidīta gāzes noplūde šahtā. Cilvēki atnāca atpūsties, bērni. Mēs runājam par demogrāfiju un zaudējam tik daudz cilvēku. Kā dēļ? Noziedzīgas nolaidības, izšķērdēšanas dēļ," Putinu teikto pēc ziedu nolikšanas pie stihiskās piemiņas vietas upuriem citē raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Ugunsgrēks centrā "Ziemas ķirsis" sākās ēkas augšējā stāvā. Nelaimes brīdī iepirkšanās centra kinoteātri un boulinga zāle bija pilna ar cilvēkiem. Sociālo tīklu video redzami pa logiem ārā lecoši cilvēki.

Izmeklēšanās jau noskaidrots, ka par ugunsdrošību atbildīgais pēc ugunsgrēka sākuma izslēdzis trauksmes signalizāciju. Ir sākta kriminālizmeklēšana.

Kemerovas politiķis Antons Gorelkins savā "Facebook" lapā ierakstīja, ka evakuācijas izejas bijušas slēgtas, kā dēļ cilvēki palikuši iesprostoti, tāpat neesot notikusi nekāda organizēta evakuācija.

Neesot arī darbojušies automātiskie ūdens smidzinātāji, kas sākumā spētu samazināt liesmas.

Ugunsgrēks sācies ap pulksten 17.00. Kā iespējamā liesmu izcelsmes vieta tiek minēta bērnu batutu istaba. "Provizoriski ir aizdomas, ka bērnam bija šķiltavas, ar kurām aizdedzināts porolons, un liesmas izplatījušās kā pa šaujampulveri," paziņoja apgabala gubernatora vietnieks Vladimirs Černovs.

Savukārt TV kanālā "Rossija 24" ziņots, ka, visticamāk, pie vainas bijis īssavienojums, kā tas bijis vairumā pēdējo traģisko ugunsgrēku Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!