Foto: AP/Scanpix

Ukraina lūgusi Vācijas ārstus pārbaudīt apcietinājumā Krievijā turētās ukraiņu lidotājas un Augstākās radas deputātes Nadijas Savčenko veselības stāvokli, piektdien pavēstīja Ukrainas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Mariana Beca.

Savčenko, protestējot pret tiesāšanu Krievijā, turpina badastreiku, tiesa gan, viņa piekritusi dzert ūdeni.

Pilotes advokāts Nikolajs Polizovs brīdināja, ka pēc septiņām dienām, kuru gaitā Savčenko nav nedz ēdusi, nedz dzērusi, viņai radušies "nopietni sarežģījumi".

"Vakar ūdeni, kuru viņa mēģināja dzert, viņa atvēma atpakaļ," norādīja advokāts. "Viņas novārgusī veselība kļūst vēl vājāka."

Piloti vairākas dienas moka drudzis, kas "norāda uz nopietnu viņas iekšējo orgānu iekaisumu", viņš piebilda.

Ukrainas ārstiem, kas devušies uz Krievijas dienviddaļas cietumu, kur apcietinājumā tiek turēta Savčenko, nav dota atļauja tikties ar piloti, pavēstīja Ukrainas Ārlietu ministrija.

"Viņa kategoriski noraida Krievijas ārstus, un tāpēc viņa uzstāj, lai viņu izmeklē Ukrainas vai Eiropas ārsti," sacīja Beca.

"Tā kā viņi nelaiž Ukrainas ārstus, mēs esam lūguši vācu ārstu palīdzību," viņa piebilda.

Gan Ukraina, gan rietumvalstis aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņš nevarot iejaukties tiesas darbā.

Apsūdzības puse pieprasa Savčenko piespriest 23 gadus cietumā. Spriedums Savčenko lietā tiks pasludināts 21. vai 22. martā.

Promaskaviskie kaujinieki Savčenko sagūstīja 2014. gada 17. jūnijā brīdī, kad viņa netālu no Luhanskas palīdzējusi no kaujas lauka aiznest ievainotos karavīrus, skaidro viņas advokāti. Drīz pēc tam kaujinieki aizveduši Savčenko no Ukrainas uz Krieviju, kur nodevuši varasiestādēm.

Sākumā viņa tika apsūdzēta līdzdalībā divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas Luhanskas reģionā. Vēlāk apsūdzība tika pārkvalificēta uz smagāku - Savčenko tika tieši apsūdzēta žurnālistu nogalināšanā.

Savčenko savu vainu noliedz, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!