Foto: AFP/Scanpix

Ukraina meklē iespējas slēgt robežu ar Krieviju, lai nepieļautu provokatoru un krievu aktīvistu iebraukšanu no Krievijas, pavēstījis Ukrainas vicepremjers Vitālijs Jarema.

"Tiek risināts jautājums par valsts robežas slēgšanu un stingras kontroles ieviešanu Krievijas pilsoņiem, kas vēlas šķērsot robežu," sacīja Jarema.

Viņš apstiprināja, ka uz prokrieviskajiem mītiņiem Ukrainas austrumu reģionos masveidā tiek ievesti Krievijas pilsoņi.

Tikmēr tviterī parādījušies sludinājumi, kurā tiek aicināti aktīvisti no Krievijas pievienoties "pretestības akcijām" Odesā, Harkovā un Doņeckā.

Potenciālajiem braucējiem ieteikts "neuzdod liekus jautājumus" un atcerēties, "ka viņi ir vienkārši tūristi".

Ukrainas mediji vēsta, ka nedēļas nogalē Harkovā notikušās nekārtības izraisīja aptuveni divi tūkstoši aktīvistu, kas autobusos ievesti no Krievijas Belgogradas apgabala.

Līdz nedēļas nogalei situācija Harkovā bija izteikti mierīga, taču sestdien daudzās Ukrainas dienvidaustrumu pilsētās notika separātiski mītiņi.

Harkovā daži tūkstoši prokrieviski noskaņoti aktīvisti uzbruka nelielam skaitam maidana atbalstītāju. Pēc oficiāliem datiem nekārtībās ievainoti 97 cilvēki.

Ukrainas mediji arī norāda, ka Krievijas presē publicētajos fotoattēlos ar it kā "bruņotu radikāļu" sarīkotajām nekārtībām Simferopolē redzams, ka civildrēbēs un identiskās melnās balaklavās tērptie "radikāļi" bruņojušies ar granātmetējiem, kādi ir tikai Krievijas armijas arsenālā.

Atsaucoties uz nekārtībām Ukrainā un krievvalodīgo apspiešanu, Krievijas parlaments sestdien apstiprināja Putina prasību ļaut pielietot militāru spēku Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!