Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko ceturtdien paziņojis, ka Ukrainā notiek karš par neatkarību, liecina Baltkrievijas ziņu aģentūras BELTA publikācija.

Prezidents to paziņojis pēc zinātņu doktoru diplomu piešķiršanas un profesoru atestācijas ceremonijas Minskā, runājot par neatkarības nozīmīgumu un ekonomikas attīstību.

"Mums neatkarība tika ļoti lēti: visas tautas karoja, šodien karo mūsu brālīgā Ukraina. Mēs nedrīkstam nonākt līdz tam, ka ir jākaro. Mēs esam miermīlīga tauta," aģentūra citē Lukašenko.

Lai baltkrievi sajustu, kas ir neatkarība, Dievs ir devis grūtus uzdevumus, pieļāva Lukašenko. "Un, paldies Dievam, mūsu cīņas par neatkarību galvenais virziens ir ekonomika, ne militārā sfērā un ne politika," viņš uzsver.

Tāpēc ir paātrinātos tempos jāstrādā pie ekonomikas attīstīšanas, kur galvenajai komponentei ir jābūt zinātnei, norādīja baltkrievu prezidents, brīdinot, ka no viņa puses zinātne izjutīs spiedienu. "Mums ir vajadzīga efektīva zinātne ražošanai," pasvītroja Lukašenko.

Baltkrievijas ekonomika ir spēcīgi atkarīga no Krievijas, tāpēc lielā kaimiņa ekonomiskās likstas ietekmē arī baltkrievus. Starp abām valstīm, līdzīgi kā Eiropas Savienībā, nav robežkontroles un notiek brīva cilvēku kustība.

Kopš Ukrainas konflikta sākuma Lukašenko ar dažādiem izteikumiem ir gan izteicies kritiski pret Maskavu, gan paudis uzticības apliecinājumus. 2015. gadā viņš kritizēja "krievu pasaules" konceptu, un uzsvēra, ka Baltkrievija nav tās daļa, taču citā reizē prezidents solīja "līdz nāvei aizsargāt Krieviju".

2016. gadā, sarežģījoties Maskavas un Minskas sadarbībai ekonomikas jomā, Lukašenko draudēja pārskatīt Baltkrievijas dalību Eirāzijas savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!