Foto: AFP/Scanpix

ASV un Eiropai kopīgi ir jāiestājas par Ukrainu, kas ir kļuvusi par Krievijas agresijas upuri un šobrīd cīnās par savu izdzīvošanu, piektdien Briselē uzsvēra ASV viceprezidents Džo Baidens.

"Mums, ASV un Eiropai, šobrīd kopīgi jāiestājas par Ukrainu," sacīja Baidens. "Ukraina šobrīd cīnās par savu izdzīvošanu. Krievija turpina eskalēt konfliktu, nosūtot algotņus un tankus, un, kā mēs eifēmistiski sakām ASV, zaļos cilvēciņus bez uzšuvēm, ļoti prasmīgus specoperāciju karavīrus."

"Prezidents Putins turpina aicināt uz jauniem miera plāniem, vienlaikus viņa karaspēks brauc pār Ukrainas laukiem un viņš pilnībā ignorē visus līgumus, ko viņa valsts ir parakstījusi pagātnē," uzsvēra Baidens.

Laikraksts "The New York Times", atsaucoties uz diplomātiskiem avotiem, ziņo, ka Putina priekšlikumus grūti nosaukt par miera plānu.

"Tas nav miera plāns. Tā ir ceļa karte jaunai Piedņestrai vai Abhāzijai Ukrainā. Tas ir cinisks mēģinājums izbēgt no visām Minskā uzņemtajām saistībām," laikrakstam sacījis diplomātiskais avots.

Krievija pagājušā gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā pagājušajā nedēļā ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos šobrīd atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Atbilstoši vēstnieka teiktajam Austrumukrainā ir arī 235 Krievijas tanki, 720 bruņutransportieri un 263 artilērijas sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!