Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kopš Donbasa bruņotā konflikta sākuma tur dzīvību zaudējuši vairāk nekā 1600 Krievijas karavīru, otrdien preses brīfingā paziņoja Ukrainas Drošības dienesta (UDD) vadītāja administrācijas priekšnieks Oleksandrs Tkačuks, vēsta interneta vietne "Ukrainska pravda".

"Konflikta gaitā Donbasā krituši vairāk nekā 1600 Krievijas pilsoņu, kas bija karavīri," viņš sacīja.

Tkačuks, runājot krieviski, vērsās pie to Krievijas pilsoņu tuviniekiem, kas karo Donbasā. Viņš pauda gatavību dalīties informācijā, kas ir UDD rīcībā par Krievijas pilsoņiem.

"Mēs esam gatavi dalīties ar jums, to neafišējot, ar informāciju, kas mums ir," sacīja amatpersona.

Ja šie Krievijas pilsoņi, kā apgalvo Maskava, ir brīvprātīgie, tad kāpēc pret viņiem nav ierosinātas krimināllietas, jo Krievijas kriminālkodeksā ir pants par piedalīšanos nelikumīgos bruņotos formējumos, vaicāja Tkačuks.

Kritušo Krievijas algotņu skaits ir vismaz divas reizes lielāks par kritušo kadru karavīru skaitu, viņš norādīja.

Šobrīd okupētajā Donbasa daļā atrodas līdz 6000 Krievijas karavīru, kā arī aptuveni 40 000 nelikumīgo militāro formējumu kaujinieku, sacīja Tkačuks.

Notiek pastāvīga rotācija, viņš piebilda.

"Aptuvenais termiņš, kādu Krievijas karavīri atrodas Donbasā, ir trīs līdz seši mēneši," norādīja Tkačuks.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos kopš 2014.gada aprīļa dzīvību zaudējuši aptuveni 9000 cilvēku un vairāk nekā 20 000 tikuši ievainoti, liecina ANO dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!