Foto: stock.xchng

Savienoto Valstu Tirdzniecības pārstāvniecības (USTR) - ASV valdības aģentūras - sastādītajā ikgadējā to valstu sarakstā, kurās ir visnelabvēlīgākā situācija intelektuālā īpašuma tiesību ievērošanas jomā, pirmajā vietā šogad ierindojusies Ukraina.

To valstu vidū, kur tiek pārkāptas ASV uzņēmumu intelektuālā īpašuma tiesības, Ukraina ir "prioritārā ārvalsts", teikts "Īpašajā 301.paragrāfa ziņojumā".

Šāda kategorija ziņojumā ir radīta pirmo reizi kopš 2005.gada. Parasti USTR vien sastāda desmit valstu pārkāpēju sarakstu, īpašas prioritātes nenosakot.

Ukraina vairākkārt solījusi uzlabot situāciju autortiesību jomā, bet savas saistības nav spējusi izpildīt, norāda USTR.

Ukrainā pastāv "netaisnīga un necaurspīdīga" autoratlīdzību iekasēšanas sistēma, netiek sperti vajadzīgie soļi, lai apkarotu tīmekļa pirātismu, plaši tiek izmantota nelegālā programmatūra, arī valsts iestādēs.

Ukrainas atrašanās saraksta galvgalī var novest pie tā, ka valsts zaudē tirdzniecības atlaides, brīdina izdevums "The Business Times".

Tā jau tas bija noticis laika posmā no 2001. līdz 2005.gadam, kad Ukraina pēc USTR iniciatīvas tika izslēgta no "Vispārējās priekšrocību sistēmas" - ASV programmas, kas zināmām valstīm ļauj ievest savas preces Savienotajās Valstīs, maksājot samazinātu nodevu likmi.

Valstu vidū, kurām 2013.gadā pievēršama īpaša uzmanība, USTR iekļāvusi Krieviju, Argentīnu, Alžīriju, Čīli, Indiju, Indonēziju, Ķīnu, Pakistānu, Taizemi un Venecuēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!