Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele pavēstījusi, ka Ukraina "ir brīva" stāties Krievijas prezidenta Vladimira Putina iecerētajā Eirāzijas Savienībā, ko analītiķi tulko kā zīmi centieniem salabt ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, raksta "Euobserver".

Uzstājoties Vācijas sabiedriskajā raidorganizācijā ARD, svētdien, 24.augustā, Vācijas Kanclere teica, ka viņas sestdien notikušās vizītes Kijevā mērķis bija sagatavot miera sarunas starp Ukrainas prezidentu Petro Porošenko un Putinu, taču izteicās, ka uz tām nevajag likt pārāk lielas cerības.

Viņa minēja, ka ukraiņu vienošanos par gāzes cenām un Ukrainas "tirdzniecības attiecības" ar Krieviju ir elementi, kas varētu panākt tuvināšanos iespējām vienoties. "Un, ja Ukraina paziņos, ka vēlas brīvprātīgi iestāties Eirāzijas Savienībā, tad Eiropas Savienībai pret to nebūtu nekādu iebildumu," piebilda Merkele.

"Es, tāpat kā citi vēlos atrast ceļu, kas nebojātu attiecības ar Krieviju. Mēs [Vācija] vēlamies saglabāt labas tirdzniecības attiecības ar Krieviju. Mēs vēlamies atbildīgas attiecības ar Krieviju. Mēs esam atkarīgi viens no otra un pasaulē ir daudz citu konfliktu, ar kuriem ir jātiek galā, tāpēc es ceru, ka mēs panāksim progresu [situācijā ar Ukrainu]," sacījusi Merkele.

Baltkrievijas, Kazahstānas un Krievijas Muitas savienība, ko uzskata par Eirāzijas Savienības sākumu, ir muitas savienība starp Baltkrieviju, Kazahstānu un Krievijas Federāciju. Savienības valstis ir atcēlušas iekšējās muitas un ierobežojumus, lieto vienotus muitas tarifus attiecībā pret trešajām valstīm.

Jau vēstīts, ka Vācijas kanclere Angela Merkele sestdien vizītes laikā Kijevā aicināja abas karojošās puses Ukrainas austrumos vienoties par pamieru un nodrošināt efektīvu robežkontroli, lai palīdzētu izbeigt konfliktu. Merkele vizītē uzsvēra, ka Vācija ir izdarījusi secinājumus no vēstures stundām un negrasās pieļaut jaunu Eiropas dalīšanu.

"Es gribu pateikties Merkeles kundzei par lēmumiem, kurus mēs šodien apspriedām. Tas ir sākums speciālam fondam, par kuru tiks paziņots donoru konferencē Eiropas Savienībā, kurā tiks atvēlēti 500 miljoni eiro Donbasa infrastruktūras atjaunošanai. Mēs visi atceramies Māršala plāna pēckara Eiropas atjaunošanai. Šodien es varu teikt, ka tas ir Merkeles plāns," tikšanās reizē paziņoja Porošenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!