Foto: Reuters/Scanpix

Ja pretinieks mēģinās iet uzbrukumā, Ukraina ir gatava stingrai militārai atbildei agresoram, Ukrainas Neatkarības dienai veltītās militārās parādes laikā Kijevā ceturtdien paziņoja prezidents Petro Porošenko.

"Es esmu pārliecināts par mūsu armiju. Tā ir labākā formā nekā jebkad iepriekš, un tas, starp citu, ir Eiropas analītisko centru vērtējums. Bet priekšā vēl ir daudz darba tās nostiprināšanai un modernizēšanai, savietojamības ar NATO standartiem sasniegšanai," Porošenko teikto citē aģentūra UNIAN.

Prezidents arī uzsvēra, ka Ukrainai ir un tā atrod asimetriskus un efektīvus risinājumus, lai ilgākā vēsturiskā perspektīvā atturētu Krievijas armiju, kas ir lielākā Eiropā un trešā lielākā pasaulē.

"Ukraina ir gatava dot stingru militāru pretsparu agresoram, ja tas mēģinās iet uzbrukumā. Tomēr mūsu prioritāte ir mierīga, diplomātiska, politiski tiesiska Donbasa un Krimas atgūšana," atzīmēja Ukrainas prezidents.

Uzrunas laikā Porošenko Krievijas spēku iesaistīšanos karadarbībā Ukrainā salīdzināja ar nacistu līdera Ādolfa Hitlera darbībām Otrajā pasaules karā.

To prezidents uzsvēra, runājot par Ilovajskas traģēdiju, kad 2014. gada augustā pie Ilovajskas vairāki Ukrainas brīvprātīgo bataljoni nonāca pretinieka ielenkumā. Kijeva uzskata, ka ielenkumu realizēja liels skaits no Krievijas ievestu karavīru. Saskaņā ar Ukrainas oficiālajiem datiem Ilovajskas "katlā" gāja bojā 366 Ukrainas karavīri.

"Ar īpašām sāpēm šajās dienās atceramies Ilovajskas varoņus. Viņiem nodevīgi uzbruka Krievijas armijas regulārās vienības, kas ielauzās mūsu zemē – bez kara pietikuma, kā savulaik Hitlers," teica Porošenko.

Viņš aicināja noliekt galvas to priekšā, kas atdevuši dzīvības par mierīgu Ukrainas nākotni, kā arī paklanīties katrai ģimenei, kas zaudējusi vīru vai dēlu, māti vai meitu.

"Mūžīga piemiņa kaujās par brīvu un neatkarīgu Ukrainu kritušajiem karavīriem," sacīja prezidents.

Kopš Krievijas agresijas sākuma Ukrainā gājuši bojā vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku, uzrunā atzīmēja Ukrainas prezidents. "Uz agresora sirdsapziņas pavisam ir vairāk nekā 10 tūkstoši ukraiņu dzīvību. Gadsimtu neaizmirsīsim un nepiedosim nekad un nevienam," uzsvēra politiķis. Bojāgājušo piemiņu Porošenko aicināja godināt ar klusuma minūti.

24. augustā Ukrainā tiek atzīmēta Neatkarības diena. Tie ir oficiāli valsts svētki par godu 1991. gada 24. augusta lēmumam pasludināt neatkarīgu Ukrainu.

Karadarbībā Ukrainas austrumos risinās kopš 2014. gada pavasara, sekojot Krievijas veiktajai Krimas pussalas okupācijai un prokremliskiem nemieriem Austrumukrainā. Konfliktā ir gājuši bojā vismaz 2710 Ukrainas karavīru un ap 10 000 civiliedzīvotāju. Krievijas atbalstītie kaujinieki atsevišķās Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritorijās ir pasludinājuši tā sauktās "tautas republikas".

Karš par spīti pamiera slēgšanām nav pilnībā rimies joprojām, jūnijā vien dzīvības zaudēja vismaz 28 Ukrainas karavīri. Novembrī portāls "Delfi" klātienē Širokines ciemā pārliecinājās, ka artilērijas apšaudes Ukrainā nav rimušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!