Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas pretterorisma operācijas spēki kaujās pie Ilovajskas pagājušā gadā zaudējuši militāro tehniku teju 300 miljonu grivnu (12,3 miljonu eiro) apmērā, atsaucoties uz Ukrainas galvenā militārā prokurora Anatolija Matiosa paziņojumu vēsta aģentūra UNIAN.

Pēc viņa teiktā, Ukrainas armija zaudējusi daudz militārās tehnikas un bruņojumu.

Militārais prokurors arī atklājis, ka pagājušā gada augusta kaujās Ukrainas spēku pusē 158 karavīri pazuduši bez vēsts, bet 128 ir nokļuvuši gūstā.

Kā zināms, 2014. gada augustā Ukrainas spēku karavīri Doņeckas apgabalā pie Ilovajskas nokļuva prokremlisko spēku ielenkumā. Brīvprātīgo bataljoni vairākkārt pieprasījuši armijas vadībai papildspēkus, taču tie tā arī nav tikuši saņemti.

Krievijas atbalstītie spēki apšaudīja koridori, pa kuru, saskaņā ar vienošanos, Ukrainas karavīriem bija jāpamet teritorija, norāda UNIAN. Ukrainas spēki cieta smagus zaudējumus.

Notikumu brīdī un neilgi pēc tam Ukrainas armijas amatpersonām oficiālu datu par nogalinātiem, ievainotiem un gūstā saņemtiem karavīriem nebija.

20. oktobrī Augstākās radas Ilovajskas notikumu Pagaidu izmeklēšanas komisijas vadītājs Andrejs Senčenko paziņoja, ka Ilovajskas traģēdijā gājuši bojā aptuveni 1000 karavīri.

Par galvenajiem vaininiekiem karavīru zaudēšanā viņš nosauca Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābu un armijniekus, kuri plānoja Ilovajskas atbrīvošanas operāciju un pēc tam karavīru izvešanu no ielenkuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!