Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas "humānās palīdzības" konvojs bez Sarkanā Krusta pavadības un bez Ukrainas varas iestāžu akcepta uzsācis Ukrainas robežas šķērsošanu, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

"Ukrainska Pravda" vēsta, ka pēcpusdienā robežu šķērsojuši jau 145 no 262 transportlīdzekļiem.

Krievijas Ārlietu ministrija publiskā paziņojumā norādījusi, ka Ukrainas rīcība, aizturot konvoju, vairs nepakļaujas nekādai tolerancei.

Savukārt Ukrainas Drošības dienests (UDD) Krievijas konvoja iebraukšanu Ukrainas teritorijā nodēvējis par "tiešu iebrukumu". Konvojs robežu šķērsojis nemiernieku kontrolētajā robežas kontrolpunktā "Izvarine".

Vēstīts, ka Krievija 11.augustā paziņoja, ka nosūta uz Ukrainu humānās palīdzības konvoju, kas esot saskaņots ar Sarkano Krustu. Paziņojums izraisīja pamatīgu apjukumu un neskaidrības, kas un vai sūta humāno palīdzību Ukrainai. Palīdzības konvoju nepavadīšot Krievijas karavīri, vēlāk paziņoja Vladimira Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs.

Rietumos un Ukrainā ir bažas, ka humānās misijas aizsegā Krievija varētu mēģināt ievest Ukrainā karavīrus un ieročus. NATO atzīst, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir iespējams.

Ukrainas valdība informējusi, ka, aizbildinoties ar "humāno misiju", Ukrainā mēģinājuši iekļūt "Krievijas miera uzturētāji".

"Uz Ukrainas robežu virzījās milzīgs konvojs, ko pavadīja Krievijas karavīri un tehnika, kas it kā bijis saskaņots ar Sarkanā Krusta komiteju. Bija jāiebrauc humānajai kolonnai ar miera uzturētājiem, acīmredzot, lai izprovocētu pilna mēroga konfliktu," skaidrojis Ukrainas prezidenta administrācijas pārstāvis Valērijs Čalijs.

9.augustā Krieviju neizmantot "humāno palīdzību" par ieganstu iebrukumam Ukrainā, brīdināja Lielbritānija un ASV.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko10.augustā norādījis, ka Ukraina ir gatava pieņemt humāno palīdzību,bet tikai tad, ja šī misija būs starptautiska un bez militāristu klātbūtnes. Tai jānāk tikai caur Ukrainas robežsargu kontrolētiem robežpārejas punktiem un Ukrainas karavīru pavadībā, lai garantētu misijas drošību," norādījis prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!