Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas ārlietu ministrs Andrijs Deščicjs otrdien vērsies pie starptautiskās sabiedrības ar lūgumu palīdzēt nodrošināt, ka prezidenta vēlēšanas notiek 25.maijā, kā paredzēts, neskatoties uz Maskavas atbalstītajām provokācijām.

"Ukrainas valdība ir apņēmusies organizēt prezidenta vēlēšanas plānotajā dienā 25.maijā. Tādēļ mēs esam lūguši visus partnerus nosūtīt starptautiskos novērotājus uz Ukrainu, lai novērotu vēlēšanas," pēc Eiropas Padomes sanāksmes Vīnē paziņoja Deščicjs.

"Mēs arī lūdzām partnerus darīt visu iespējamo, lai izskaustu Krievijas atbalstītos ārējos draudus un provokācijas Ukrainā, lai šīs vēlēšanas varētu notikt brīvā un demokrātiskā veidā," viņš piebilda.
Deščicjs arī paziņoja, ka Kijeva atbalstīs ideju par otro miera konferenci Ženēvā, bet ar zināmiem nosacījumiem.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu.

Tomēr prokrieviskie separātisti, kas darbojas Austrumukrainā, atteikušies nolikt ieročus un atbrīvot sagrābtās ēkas, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība. Arī Krievija līdz šim nav neko darījusi, lai stabilizētu situāciju Ukrainā. Tā vietā Maskava turpina turēties pie savas agresīvās retorikas un izvirzīt Kijevai starptautiskajā praksē nepieņemamas un absurdas prasības.

"Ja Krievija ir gatava apņemties atbalstīt šīs vēlēšanas un izskaust draudus un izbeigt savu atbalstu ekstrēmistu grupām Ukrainā, mēs esam gatavi" šādai konferencei, paziņoja Deščicjs.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs iepriekš šodien apsūdzēja Krieviju, ka tā cenšas izjaukt 25.maijā plānotās Ukrainas prezidenta vēlēšanas.

''Krievija, šķiet, ir apņēmusies ieturēt kursu, lai nepieļautu un izjauktu šīs vēlēšanas. Tas ir nepareizi,'' ierodoties Eiropas Padomes konferencē Vīnē, žurnālistiem sacīja ministrs.

"Es uzskatu, ka lielais vairums valstu šodien šeit paudīs spēcīgu vēstījumu, ka Ukrainas vēlēšanām ir jāļauj notikt," viņš sacīja.
Lielākais vairums no aptuveni 30 valstīm, kas bija pārstāvētas Vīnes konferencē, arī pauda atbalstu Kijevai, paziņoja Austrijas ārlietu ministrs Sebastians Kurcs.

Konferencē piedalījās arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, tomēr viņš acīmredzot nav atsevišķi ticies ar Deščicju.

Lavrovs noraidīja izredzes uz otro Ženēvas miera konferenci Ukrainas krīzes jautājumā, tā vietā aicinot Rietumus un Austrumus kopīgi atbalstīt virzību uz nacionālo dialogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!