Foto: AP/Sputnik/Scanpix/LETA

Ukrainas austrumos bumbas sprādzienā miris viens no vadošajiem Krievijas atbalstīto bandu līderiem, pašpasludinātās "Doņeckas Tautas republikas" vadītājs Aleksands Zaharčenko, apstiprinājusi viņa administrācija.

Zaharčenko uzspridzināts, kad atradies kafejnīcā "Separs" Doņeckā, Puškina ielā, no notikuma vietas vēsta Krievijas propagandas kanāls "Life.ru". Kafejnīca "Separs" atrodas 200 metrus no Zaharčenko rezidences un piederot viņa apsardzes priekšniekam, ziņo Ukrainas portāls UNIAN. Kafejnīca bijusi iecienīta prokremlisko kaujinieku atpūtas vieta.

Sprādzienā smagi ievainots arī viens no separātistu izveidotās valdības "ministriem" Aleksandrs Timofejevs, kā arī divi citi cilvēki. Ar segvārdu "Taškent" pazīstamais Timofejevs sprādzienā tika viegli ievainots arī pērn septembrī, kad tika detonēta viņa auto novietota bumba.

Krievijas ziņu aģentūras vēsta, ka aizturēti sprādziena rīkotāji, kuri esot ukraiņi. Savukārt "DNR Live" raksta, ka slepkavībā tiekot vainots viens no Zaharčenko miesassargiem. Pagaidām plašāka informācija par aizturēto identitātēm nav izpausta.

Zaharčenko vietā "Doņeckas Tautas republikas" līdera vietā stājies Dmitrijs Trapezņikovs. Doņeckas ielās pēc promaskavisko bandu līdera nāves redzami bruņutransportieri, liecina sociālajos tīklos publicētie attēli.

Tāpat separātistu pārvalde izsludinājusi ārkārtas stāvokli un tūlītēji slēgusi visa reģiona kontrolpunktus, pilnībā apturot cilvēku kustību pāri frontes līnijai.

Kaujinieku aizbildne un apbruņotāja Maskava jau nākusi klajā ar paziņojumu, ka aiz Zaharčenko nogalināšanas stāv Kijeva, vēsta aģentūra TASS. "Ir visi iemesli pieņemt, ka aiz slepkavības stāv Kijevas režīms, kas ne reizi vien izmantojis tamlīdzīgas metodes citādi domājošo un neērto aizvākšanai," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova.

Ierasti arī Ukrainas teritorijā izveidoto prokremlisko valstisko veidojumu vadība savu pārstāvju nāvē ierasti apsūdz Kijevu un tās specdienestus, savukārt medijos un eksperti spekulē, ka atentāti var būt saistīti ar Krievijas specdienestu aktivitātēm un pašu separātistu savstarpējo rēķinu kārtošanu. Šoreiz bandītu pārstāvji izteikuši versijas, ka terorakta rīkošanā iesaistītas pat ASV.

Zaharčenko bijusi ietekme arī uz blakus esošā Luhanskas reģionā saimniekojošajām bandām. Pērn novembrī ar no Doņeckas ieradušos papildspēku palīdzību tika gāzts līdzšinējais pašpasludinātās "Luhanskas Tautas republikas" vadītājs Igors Plotņickis.

Līdz ar to Zaharčenko ir līdz šim augstākā, bet ne vienīgā atentātā nogalinātā prokremlisko separātistu amatpersona Ukrainas austrumos.

Iepriekš uzbrukumos nogalināta virkne separātistu līderu un komandieru. Pērn februārī savā kabinetā tika nogalināts kaujinieku komandieris Mihails Tolstihs – plašāk pazīstams ar kaujas segvārdu Givi. Givi kabinetā tikusi iešauta "Šmeļ" raķete. Savukārt vēl pirms gada sprādzienā savas mājas liftā tika nogalināts Givi draugs Arsēnijs Pavlovs jeb Motorola. Gan Givi, gan Motorola bieži gozējās kameru priekšā un bija sava veida prokremlisko kaujinieku sejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!