Foto: AFP/Scanpix

Nīderlandes prokuratūra otrdien paziņojusi, ka Ukrainā pērn notriektās Malaizijas lidmašīnas lietā ir ieinteresēta daudzās personās.

Prokuratūra nenosauca konkrētus vārdus, bet pavēstīja, ka liela grupa ir izraisījusi pastiprinātu interesi.

"Taču mēs vēl neesam spēruši oficiālus soļus, lai padarītus viņus par aizdomās turamajiem," preses konferencē pavēstīja galvenais prokurors Freds Vesterbeke.

Malaizijas lidmašīna "Boing 777" tika notriekta pagājušā gada 17.jūlijā virs teritorijas Ukrainas austrumos, ko kontrolē Krievijas atbalstītās teroristu bandas. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 cilvēki, tostarp 193 Nīderlandes pilsoņi.

Nīderlande ir uzņēmusies vadošo lomu šīs katastrofas izmeklēšanā, upuru identificēšanā un vainīgo saukšanā pie atbildības.

Rietumi un Kijeva uzskata, ka Malaizijas lidmašīnu notriekuši Krievijas apbruņotie teroristi, raidot raķeti no zenītartilērijas kompleksa "Buk", kuru tiem piegādājusi Maskava.

Maskava un Donbasa kaujinieki to kategoriski noliedz.

Vesterbeke paziņoja, ka kriminālizmeklēšanā, kuras mērķis ir saukt pie atbildības vainīgos, sperti lieli soļi, tomēr lietu tiesā varēs iesniegt ne agrāk kā gada beigās.

ANO Drošības padome neilgi pēc "Boing 777" notriekšanas pieņēma rezolūciju, kurā pieprasīts saukt pie atbildības vainīgos un visas valstis aicinātas sadarboties, lai tas notiktu.

Nīderlande ir ierosinājusi izveidot ANO paspārnē starptautisku tribunālu, lai izmeklētu šo lietu, bet Krievija tam iebildusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!