Foto: Sputnik/Scanpix

Ukrainas parlaments otrdien pieņēma likumu, kas aizliedz valsts teritorijā izmantot tā saukto Georga lentīti – par to tagad draudēs naudassods vai administratīvais arests, vēsta portāls "Currenttime".

Izmaiņas Ukrainas administratīvo pārkāpumu kodeksā "par Georga (gvardes) lentes izgatavošanas un propagandas aizliegumu" atbalstīja 238 deputāti no 338.

Tagad par šādas melni oranžās lentes vai tās attēlojuma izmantošanu, demonstrēšanu vai nēsāšanu draudēs 86 eiro liels naudassods, kā arī lentes vai tās attēlojošo priekšmetu konfiskācija.

Par atkārtotu pārkāpumu gada laikā naudassods palielinās divas reizes, kā arī var draudēt līdz 15 diennaktīm ilgs administratīvais arests.

Foto: Sputnik/Scanpix

"Tā saucamā Georga lentīte jau sen ir Krievijas agresijas simbols", kas tiek pielietots, "lai sašķeltu Ukrainas nāciju, ukraiņu tautu", skaidro likuma izmaiņu autors deputāts Antons Geraščenko.

Krievija šo Ukrainas lēmumu novērtējusi kā "pretdemokrātisku un pretvēsturisku", kas traucē valsts apvienošanai. "Interesanti, kā nākamajā gadā Ukrainā svinēs Uzvaras dienu un aizvadīs Nemirstīgā pulka gājienu," komentēja Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova.

Foto: Sputnik/Scanpix

Jau 2015. gadā iesniegtais likums vēl jāparaksta Ukrainas prezidentam Petro Porošenko un tas stāsies spēkā pēc tā oficiālās publicēšanas.

Pēdējos gados Georga lente ir kļuvusi par vienu no galvenajiem Uzvaras dienas elementiem, ko Krievijā nēsā arī oficiālas amatpersonas.

Taču Ukrainā pret melni oranžo lenti izturas ļoti negatīvi, jo tā tiek uztverta kā Krievijas agresijas simbols. Lentīte plaši izmantota Ukrainai piederošās Krimas okupācijas laikā un kā Krievijas atbalstīto separātistu pazīšanās zīme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!