Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ceturtdien Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks brīdinājis par Krievijas mēģinājumiem izjaukt gaidāmās parlamenta vēlēšanas Ukrainā, kas notiks šīs nedēļas nogalē, vēsta aģentūra "Reuters".

"Acīmredzami, ka turpināsies mēģinājumi destabilizēt situāciju. No Krievijas puses ir iespējamas provokācijas. Viņiem tās nav izdevies izpildīt prezidenta vēlēšanu laikā maijā, bet tādi plāni viņiem paliek," paziņojis Jaceņuks.

Jaceņuks devis norīkojumu iekšlietu ministram izskaidrot likumu par pastiprinātu atbildību vēlēšanu pārkāpumu laikā, Finanšu ministrijai – laikus izmaksāt algas vēlēšanu komisijas dalībniekiem, bet Enerģētikas ministrijai nodrošināt nepārtrauktu elektroenerģijas padevi. 

Papildus tam premjers atzīmējis, ka nepieciešama starptautisko novērotāju palīdzība un "pilna visu drošības iestāžu sistēmas mobilizācija, lai novērstu iespējamos vēlēšanu pārkāpumus un jebkurus mēģinājumus veikt teroraktus".

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs paziņojis, ka sagaida vēlēšanas, kas noritēs saskaņā ar "demokrātijas principiem un normām", un paudis cerību, ka politiskās stabilizācijas process Ukrainā turpināsies. Savukārt Kremļa pārstāvis Sergejs Ivanovs norādījis, ka Maskava atzīs parlamenta vēlēšanu rezultātus Ukrainā.

Gaidāms, ka vēlēšanās uzvaru gūs prezidentu Petro Porošenko atbalstošs bloks, kas nozīmē būtisku prokrievisku spēku ietekmes mazinājumu parlamentā.

Premjerministrs Jaceņuks paziņojis, ka sagaida iespēju veidot jauno koalīciju, kura būtu "proeiropeiska, pret korupciju vērsta, bez meļiem un populistiem".

Savukārt Porošenko ar "Twitter" starpniecību aicinājis visus nākt uz vēlēšanām un "noslēgt jūnijā iesākto jaunās varas formēšanas procesu".


Rietumu valdības atbalstīja Eiromaidana ziemas protestus Kijevā, kuru rezultātā bijušajam prezidentam Viktoram Janukovičam nācās bēgt uz Krieviju. Maskava pauda nosodījumu, nosaucot to par apvērsumu. Pēc tam Krievija anektēja Krimu un iesaistīja separātistus konfliktā, kurā bojā gājuši jau vairāk nekā 3700 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!