Ukrainā virkne lielu uzņēmumu otrdien piedzīvojuši kiberuzbrukumus, starp cietušajiem ir bankas, energokompānija, pasts un telefona sakaru operators, vēsta aģentūra UNIAN. Pēcāk par problēmām viens pēc otra sāka paziņot arī dažādi uzņēmumi Eiropā un arī ASV.

Mediju informācija liecina, ka uzbrukums Ukrainai varētu būt daļa no plašāka Eiropas mēroga kiberuzbrukuma. Zināms, ka hakeru darbības dēļ cietušas datorsistēmas arī Dānijā. Par problēmām datorsistēmā ziņojis loģistikas milzis ''A.P. Moller-Maersk'', uzsverot gan, ka pagaidām problēmu cēlonis nav zināms, vēsta ziņu aģentūra "Reuters". Par uzbrukumu jau paziņoja arī Krievijas kompānijas "Rosneft" un "Evraz", kā arī Lielbritānijas reklāmas aģentūra WPP.

Konkrēti pie cietušajiem Ukrainā tiek minēta kompānija "Kievenergo", "Ukrtelekom". "Ošadbank" un "Novaja počta", kā arī "Sberbank", "Ukrsocbank", "OTP Bank" un citi, kuru datorsistēmas bloķējusi ļaunatūra.

Tāpat uzbrukuma dēļ cietusi Ukrainas valdības datorsistēma. Tāpat tiek ziņots, ka skarta arī Kijevas metro sistēma, kas traucējumu dēļ vairs nepieņem maksājumu kartes. Darbu esot apturējušas arī vairākas degvielas uzpildes staciju ķēdes. BBC ziņo, ka radiācijas līmeni Černobiļas atomelektrostacijas vietā šobrīd mēra manuāli, jo automātiskie sensori, kas veidoti uz operētājsistēmas "Windows" bāzes, izslēgti.

"Kievenergo" pārstāvji informē, ka birojā visi datori pārstartējās un uz ekrāniem parādījās teksts ar pieprasījumu samaksāt naudu par failu atbloķēšanu.

Faktu par dažu kompānijas datoru inficēšanu ar vīrusu apstiprina arī kiberpolicija. "Novaja počta" informē, ka vīrusa dēļ īslaicīgi ir traucēta klientu apkalpošana.

Saskaņā ar Spānijas mediju vēstīto no uzbrukumiem cietuši arī pārtikas uzņēmuma "Mondelez" biroji un juridisko pakalpojumu sniedzējs "DLA Piper". Par plašā kiberuzbrukuma upuri kļuvusi arī Francijas celtniecības materiālu korporācija "St Gobain", vēsta raidsabiedrība BBC. No ļaunatūras cietis arī ASV Farmācijas uzņēmums "Merck", atsaucoties uz pašas kompānijas paziņojumu, vēsta raidsabiedrība CNN.

Saskaņā ar Maskavā bāzētā kiberdrošības uzņēmuma "IB Grupa" aplēsēm, ļaunatūra, kas tiek dēvēta par "Petya", skārusi aptuveni 80 firmas Krievijā un Ukrainā. Tā nobloķē datoru un pieprasa atlīdzību – 300 dolāru, kas jāsamaksā virtuālajā valūtā "Bitcoin'', vēsta CNN. "IB Grupa" arī apgalvo, ka hakeri izmantojuši kodu, ko sarakstījuši ASV Nacionālās drošības aģentūras speciālisti. Pēcāk šis kods tika nopludināts un izmantots "WannaCry" ļaunatūrā, kas, maijā paralizēja datorsistēmas daudzās pasaules valstīs, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"Ja redzi šo tekstu, tad tavi faili vairs nav pieejami, jo tie ir šifrēti. Iespējams, tu esi aizņemts, mēģinot atrast veidu, kā atgūt failus, bet netērē laiku. Neviens nevar atgūt savus failus bez mūsu atšifrēšanas pakalpojuma," teikts hakeru atstātajā ziņojumā.

Tiek ziņots, ka ļaunatūra izplatās caur inficētiem "Word" un PDF dokumentiem.

Vēstīts, ka maijā pasaule piedzīvoja vērienīgu kiberuzbrukumu, kura laikā tūkstošiem datoru visā pasaulē tika inficēti ar tā saukto izspiedējvīrusu. Ļaunatūra bloķē datora failus un pieprasa izpirkuma maksu par satura atjaunošanu. Eksperti brīdināja, ka nākamais plaša mēroga kiberuzbrukums ir tikai laika jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!