Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas parlamenta spīkers un prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs trešdien lūdzis parlamentu apstiprināt kopīgas militārās mācības ar NATO, kā rezultātā ASV karavīri tiktu izvietoti tiešā tuvumā Krievijas spēkiem Krimas pussalā.

Turčinovs paziņoja, ka Ukraina šovasar vēlētos piedalīties divās militārās mācībās ar ASV - "Rapid Trident" un "Sea Breeze" -, kas iepriekš izraisījušas satraukumu Krievijā.

Papildus tam Ukraina vēlas piedalīties arī divos kopīgos manevros ar Poliju, kā arī pievienoties Moldovas un Rumānijas mācībām.

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija šomēnes ierosināja par 28% samazināt finansējumu Pentagona iniciatīvai, kas atbalsta Ukrainas un citu Austrumeiropas valstu bruņoto spēku modernizēšanu. Tomēr "Rapid Trident" un "Sea Breeze" mācības notiks, kā plānots, apstiprināja Pentagona preses pārstāve.

"Sea Breeze" radījušas īpašu satraukumu Maskavā, jo vienreiz tika organizētas Krimā, kur bāzējas Krievijas Melnās jūras flote.

Tomēr pēdējos gados mācības notiek Melnās jūras ostā Odesā, kur Ukrainai ir sava flotes bāze.

Jau vēstīts, ka Krievijas spēki otrdien sagrāba pēdējo Ukrainas flotes kuģi, kas Krimā vēl atradās Kijevas kontrolē, un tagad pilnībā kontrolē anketēto Ukrainas pussalu.

Krievijas armijas ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Valērijs Gerasimovs šodien paziņoja, ka visās 193 Ukrainas armijas daļās Krimā pacelti Krievijas karogi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!