Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas Kultūras ministrija publicējusi sarakstu ar četrpadsmit māksliniekiem un kultūras darbiniekiem, kuri rada draudus valsts nacionālajai drošībai, ziņo Ukrainas valdības preses dienests.

Sarakstā galvenokārt ietverti dziedātāji, aktieri un rakstnieki: Vladimirs Kučerenko (kura pseidonīms ir Maksims Kalašņikovs), Jegors Holmorogovs, Mihails Hazins, Oļegs Gazmanovs, Josifs Kobzons, dziedātāja Valērija, Josifs Prigožins, Sergejs Bezrukovs, Mihails Bojarskis, Nikolajs Rastorgujevs, Ivans Ohlobiskins, Mihails Porečenkovs, Grigorijs Ļeps un Žerārs Depardjē.

Iemesls, kāpēc attiecīgās personas iekļautas šajā sarakstā, ir viņu paustais atbalsts Krimas aneksijai, kā arī Doņeckas un Luhanskas pašpasludinātajām valdībām.

Lai arī par šāda saraksta eksistenci bija zināms jau agrāk, tikai tagad publiski izziņoti tajā iekļautie cilvēki.

Tiek norādīts, ka publicēto sarakstu Kultūras ministrijai nodeva Ukrainas Drošības dienests. Tas noticis informatīvās televīzijas un radio telpas aizsardzības likuma ietvaros.

Ministrijas pārstāvji solījuši sarakstu papildināt, ja Ukrainas Drošības dienests to pieprasīs. 2015. gada februārī Ukrainas Kultūras ministrija Ukrainas Ārlietu ministrijai nosūtīja sarakstu ar 115 cilvēkiem, kuriem uz laiku aizliegta iebraukšana valstī.

Jūlija beigās Ukrainas Kultūras ministrija nopublicēja pirmo "baltā saraksta" versiju, kurā iekļauti tie cilvēki, kuru darbu, tieši pretēji, ministrija atbalsta. Arī tajā iekļauti vairāki aktieri un mūziķi ar Andreju Makarēviču priekšgalā.

Līdzās grupas "Mašina vremeņi" līderim tajā iekļauti arī Lija Ahedžakova, Valentīns Gafts, Oļegs Basilašvili, Eldars Rjazanovs, Jurijs Ševčuks, Boriss Akuņins, Viktors Senderovičs, Zemfira un citi.

Ar "baltā saraksta" izveidi Ukrainas Kultūras ministrija pauž pateicību un cieņu tiem citu valstu pilsoņiem, kuri "nebaidās izvēlēties būt patiesības, taisnīguma un vienkāršas cilvēciskas apziņas pusē", teikts ministrijas paziņojumā.               

Vēl sarakstā iekļauti arī rietumu mākslinieki - režisors Pedro Almadovars, Vims Venderss, Tims Rots, Arnolds Švarcenegers un Džareds Leto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!