Foto: AP/Scanpix

Ukrainas parlaments ceturtdien gandrīz vienbalsīgi atbalstīja Rietumu standartiem atbilstošas tieslietu sistēmas reformas, kas paredz ierobežot tiesnešu imunitāti un izveidot pretkorupcijas tiesu.

Ar šiem pasākumiem tiek cerēts sagatavot valsti, lai līdz 2020. gadam tā varētu pieteikties iestājai Eiropas Savienībā (ES).

Reformas tiek uzskatītas par svarīgām arī tādēļ, lai turpinātu saņemt starptautisko aizdevēju atbalstu.

"Mēs atjaunojam ukraiņu tiesības uz patiesību, tiesības uz taisnību," neilgi pirms balsojuma parlamentam paziņoja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Mēs to darām, lai Ukrainā ierastos investori, radītu darbavietas, maksātu nodokļus un nodrošinātu ekonomisko attīstību," piebilda prezidents.

Viena no nozīmīgākajām reformām paredz gada laikā izveidot neatkarīgu pretkorupcijas un intelektuālā īpašuma aizsardzības iestādi.

Vēl ir nolemts atņemt tiesnešiem pilnu imunitāti pret kriminālvajāšanu. Viņi turpmāk būs atbildīgi par ārpus tiesas zāles pastrādātiem noziegumiem.

Jaunā sistēma arī paredz izveidot neatkarīgu komisiju, kas izvirzīs tiesnešus, balstoties uz viņu profesionālajiem nopelniem, ne politiskajām vai biznesa saitēm.

Šīs reformas slavēja ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni un ES kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu komisārs Johanness Hāns.

"Konstitucionālo grozījumu pieņemšana pēdējā lasījumā (..) ir būtisks solis, lai stiprinātu tiesu iekārtu, uzlabotu tās efektivitāti, garantētu tās neatkarību un taisnīgumu un apkarojot korupciju," norādīts viņu paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!