Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Toljati pilsētā dislocētās armijas vienības ierindniekiem, kuru divi dienesta biedri 16. maijā tika sagūstīti kauju gaitā Ukrainā, vadība pieprasījusi atdot mobilos telefonus un izdzēst profilus sociālajos tīklos, pirmdien telekanālam "Doždj" pavēstīja avots Toljati armijas daļā.

Ierindniekiem pavēlēts atdot visas mobilās ierīces, dzēst profilus sociālajos tīklos un aizliegts sazināties pat ar radiniekiem, pastāstīja avots. Šīs prasības būs spēkā vismaz līdz vasarai.

Viens no ierindniekiem - informācijas avots - vēl paspējis piezvanīt saviem draugiem un tuviniekiem. Telefonsarunā viņš atteicās stāstīt par situāciju, kāda tā ir izveidojusies armijas daļā, norādot, ka par daudziem jautājumiem pa telefonu viņš runāt nevar.

Karavīriem paskaidrots, ka par jaunievedumiem viņi var "teikt "paldies" telekanālam "Doždj"", atgādinot, ka pie armijas daļas piektdien ar kameru rokās tika arestēts telekanāla žurnālists Timurs Oļevskis, kurš Toljati gatavoja reportāžu par Ukrainā sagūstītajiem šīs armijas daļas karavīriem kapteini Jevgēņiju Jerofejevu un seržantu Aleksandru Aleksandrovu.

Avots arī pastāstīja, ka Jerofejeva un Aleksandrova dēļ situācija armijas daļā ir saspringta.

Viņš apliecināja - karavīriem vairākkārt piedāvāts pāriet uz līgumattiecībām, bet pēc tam viņi nosūtīti pāri robežai uz Ukrainu.

Ukrainas armija Luhanskas apgabalā 16. maijā sagūstīja divus Krievijas armijas karavīrus - 3. gvardes īpašo uzdevumu brigādes kapteini Jerofejevu un seržantu Aleksandrovu. Brigādes pastāvīgā dislokācijas vieta ir Toljati pilsēta Krievijas Samaras apgabalā.

Pratināšanas gaitā abi gūstekņi apliecinājuši, ka ir Krievijas armijas aktīvā karadienesta karavīri. Nopratināšanas video ir publicēts tīmeklī.

Arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) apstiprinājusi - gūstekņi atzinušies, ka viņi ir Krievijas armijas aktīvā karadienesta karavīri.

Krievijas Aizsardzības ministrija atzinusi, ka Ukrainā ir aizturēti militāri sagatavoti Krievijas pilsoņi, tomēr taisnojas, ka sagūstīšanas brīdī viņi vairs nav bijuši aktīvajā karadienestā.

Ukrainas tiesa piektdien nolēma abus karavīrus paturēt apcietinājumā līdz 19. jūlijam.

Neskatoties uz neskaitāmām mediju ziņām par Krievijas armijas regulāro vienību klātbūtni Ukrainas austrumos, kur tās cīnās pret Ukrainas valdības karaspēku, Maskava oficiāli to nav atzinusi. Austrumukrainā sagūstītie Krievijas karavīri tur esot "iemaldījušies", bet kritušie tur atradušies "brīvprātīgi" vai arī sava "atvaļinājuma laikā", Kijevas un mediju informācijas ziņu aģentūrām parasti skaidro Maskavas amatpersonas.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Patlaban Donbasā atrodas 43 000 nelikumīgo bruņoto formējumu karotāju, arī 9000 Krievijas armijas karavīru, šomēnes paziņoja Ukrainas Pretterorisma operācijas štāba komandiera vietnieks Valentīns Fedičevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!