Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdienas, 20. jūnija vakarā paziņojis par Ukrainas dienvidaustrumos notiekošās pretterorisma operācijas pārtraukšanu. Tā pārtraukta uz vienu nedēļu, tas ir, līdz 27. jūnijam, vēsta Ukrainas mediji.

Porošenko jau iepriekš bija solījis, ka oficiālā Kijeva varētu uz laiku pārtraukt Doņeckas un Luhanskas apgabalos notiekošo militāro operāciju, lai dotu prokrievisko separātistu kaujiniekiem iespēju nolikt ieročus.

"Pretterorisma operācijā iesaistītie spēki no šodienas līdz 27. jūnijam pārtrauc kaujas darbību, paziņojis Ukrainas prezidents Petro Porošenko sarunā ar Doņeckas apgabala Svjatogorskas iedzīvotājiem. Pēc viņa teiktā, tas tiek darīts tikai tādēļ, lai teroristi varētu nolikt ieročus, bet tie, kas to neizdarīs, tiks iznīcināti," teikts Ukrainas Iekšlietu ministrijas mājaslapā publicētā paziņojumā.

Tiekoties ar prokrievisko separātistu pārņemtā apgabala iedzīvotājiem Porošenko arīdzan esot solījis, ka jau tuvākajā laikā apgabalā tiks uzsākta karadarbībā cietušo māju atjaunošana. Visi atjaunošanas darbi tikšot veikti uz "valsts rēķina".

"Delfi" jau vēstīja, ka Porošenko piedāvātais miera plāns nav pa prātam pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas aktīvistiem. Viens no viņiem - Deniss Pušiļins - intervijā Krievijas neatkarīgajam televīzijas kanālam "Doždj" paudis aizdomas, ka oficiālās Kijevas mērķis ir panākt separātistu atbruņošanos, lai pēc tam sagūstītu neapbruņotos separātistu kaujiniekus.

Savu piedāvājumu Porošenko ceturtdienas vakarā telefoniski apspriedis ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Kā zināms, tieši Krievija tiek turēta aizdomās par ieroču un kaujinieku piegādāšanu separātistiem. Pašā Krievijā iedzīvotāju vidū arvien vairāk izplatās runas par to, ka vairākās Krievijas pilsētās jau saņemti zārki ar Ukrainas separātistu pusē karojošu Krievijas pilsoņu mirstīgajām atliekām. 

Atzinību Porošenko sagatavotajam miera plānam piektdienas vakarā paudusi Latvijas Ārlietu ministrija, norādot, ka plānotie pasākumi ir labs pamats vardarbības pārtraukšanai Ukrainas austrumos un uzskatāmi par pierādījumu valsts un valdības konstruktīvajiem mēģinājumiem, kas vērsti uz situācijas noregulēšanu. 

"Nav šaubu, ka miera nodrošināšanai nepieciešama arī kaimiņvalsts - Krievijas Federācijas konstruktīva griba un sekojoša reāla rīcība," norādīts paziņojumā.

Tikmēr Kremlī Porošenko piedāvājums nav izpelnījies labvēlību. Piektdienas pēcpusdienā Krievijas medijos parādījās ziņas par to, ka no Ukrainas teritorijas apšaudīts Rostovas apgabalā esošais Dolžanskas robežpunkts un apšaudē ievainots kāds Krievijas muitnieks. Ukrainas Aizsardzības ministrija gan izplatījusi paziņojumu, kurā noliedz varbūtību, ka krievu muitnieku ievainojis Ukrainas bruņoto spēku raidīts šāviņš. Ukrainas amatpersonas pieļauj, ka šāviņu raidījuši prokrieviskie separātisti. 

Savukārt Krievijas prezidenta Putina preses dienests paziņojis, ka Porošenko piektdienas paziņojums par pamieru "sakritības dēļ vai apzināti izplatīts" tieši laikā, kad apšaudīta Krievijas teritorija un no Ukrainas tikšot gaidīti paskaidrojumi par Dolžanskā notikušo.

"Šajā situācijā Krievijas pusei ir nepieciešams rūpīgi izanalizēt Ukrainas prezidenta lēmuma tekstu un tā realizēšanas kārtību," paudis Kremļa preses dienests. 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!