Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukraina ir gatava pieņemt humāno palīdzību, bet ar nosacījumu, ka tai jābūt starptautiskai un bez ārvalstu militārajiem pavadītājiem, telefonsarunā ar Vācijas Kancleri Angelu Merkeli norādījis Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Par to vēsta aģentūra UNIAN.

Porošenko norādījis uz Ukrainas centieniem sniegt humāno palīdzību pilsētām, kuras cietušas no promaskavisko kaujinieku darbības, piemēram, nosūtot uz Luhansku speciālistus elektrostaciju un ūdensapgādes atjaunošanai, kā arī pārtikas palīdzību, par sarunu informē prezidenta administrācija.

"Mēs esam gatavi pieņemt humāno palīdzību, bet tikai tad, ja šī misija būs starptautiska un bez militāristu klātbūtnes. Tai jānāk tikai caur Ukrainas robežsargu kontrolētiem robežpārejas punktiem un Ukrainas karavīru pavadībā, lai garantētu misijas drošību," norādījis prezidents.

Merkele uzsvērusi, ka pieturas pie stingras pozīcijas, ka humānā misija jānosūta stingri saskaņā ar starptautiskajiem likumiem un tikai ar ANO vai Sarkanā Krusta starpniecību, to saskaņojot ar Ukrainas pusi.

"Mūsu pozīcija ir skaidra - jebkurš iebrukums, lai arī tas nosaukts par humānu misiju, ir iebrukums, un tā ir sarkanā līnija, ko neviena valsts nedrīkst pārkāpt," apliecinājusi Merkele.

Vēstīts, ka Ukraina paziņoja par to, ka, aizbildinoties ar humānās palīdzības sniegšanu, valstī mēģinājuši iebraukt krievu "miera uzturētāji".

Arī NATO ir izteikusi bažas, ka Krievija pie Ukrainas robežām izvietotos karavīrus varētu mēģināt ievest kā "miera uzturētājus". Savukārt Polijas premjers Donalds Tusks trešdien paziņoja, ka Krievijas iebrukuma Ukrainā iespējamība pēdējās stundās ir ievērojami pieaugusi, atgādina "Ukrainskaja Pravda".

Piektdien Krieviju neizmantot "humāno palīdzību" par ieganstu iebrukumam Ukrainā, brīdināja Lielbritānija un ASV.

Ukraina iepriekš ziņoja, ka pie tās robežām Krievija izvietojusi 45 000 karavīru un tehniku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!