Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas ārlietu ministrs Leonīds Kožara apšaubījis informāciju par opozīcijas aktīvistu nolaupīšanu un spīdzināšanu, vienlaikus paziņojot, ka daļa protestētāju Kijevā ir galēji labējie ekstrēmisti.

Kā argumentu par Ukrainas tuvajām attiecībām ar Krieviju, Kožara minēja faktu, ka Ukrainā dzīvo astoņi miljoni krievu, par kuru jūtām vajadzētu padomāt, kad "Eiropas politiķi saka, jums jāpieņem stratēģisks lēmums attālinot Ukrainu no Krievijas un virzoties kur citur".

Minhenes drošības konferencē Eiropadomes priekšsēdētājs Hermans van Rompejs atkārtoti pauda Briseles gatavību noslēgt ar Ukrainu asociācijas līgumu.

"Piedāvājums vēl joprojām ir spēkā. Ukrainas nākotne ir būt kopā ar Eiropas Savienību," sacīja Rompejs.

Kožara sestdien Minhenes drošības samitā tikās aci pret aci ar opozīcijas līderi Vitāliju Kļičko.

Diskusijas laikā Kļičko demonstrēja Kožaram fotogrāfijas, kurās redzami policistu piekautie protestētāji. Atbildē Kožara paziņoja, ka daļa protestētāju ir galēji labējie radikāļi.

"Vai Tu esi kopā ar ekstrēmistu grupējumiem, kas valkā logo un emblēmas, kas līdzinās nacistu emblēmām? Vai Tu esi kopā ar ekstrēmistiem, kas milicijai uzbrūk ar Molotova kokteiļiem?" viņš jautāja Kļičko.

Komentējot fotogrāfijas ar Dmitro Bulatovu, Kožara paziņoja, ka "fiziski viņš ir labā stāvoklī. Viņa ir tikai skrambas uz viena vaiga", paužot pārliecību, ka aktīvista stāsts par nolaupīšanu un spīdzināšanu "nebūt nav patiesība".

Ukrainas Ārlietu ministrija gan vēlāk izdeva paziņojuma, ka Kožaras komentāri "neatspoguļo ministra Kožaras patieso attieksmi pret šo traģisko situāciju. Ministrs jūt līdzi Dmitro Bulatovam un novēl viņam ātru atveseļošanos".

Piektdien tika atrasts pirms astoņām dienām pazudušais Ukrainas opozīcijas aktīvistu mobilo patruļu jeb tā dēvētā Automaidana dalībnieks Dmitro Bulatovs, kurš ticis spīdzināts un smagi piekauts.

Piektdien televīzijā pārraidītajos kadros 35 gadus vecais smagi cietušais aktīvists stāsta, ka 22.janvārī Kijevā ticis sagūstīts.

Uzbrucēji viņu situši, spīdzinājuši, nogriezuši viņam daļu auss un rokās dzinuši naglas.

Vēlāk Bulatovs ticis pamests mežā ārpus Kijevas. Ceturtdien viņam izdevies nokļūt kādā ciematā, no kurienes viņš sazinājies ar draugiem.

"Viņi mani sita krustā, pienagloja, nogrieza man ausi, grieza sejā," televīzijai "5 kanal" stāstīja aktīvists, kura apģērbu vēl klāja asinis. "Paldies Dievam, esmu dzīvs."

"Es šobrīd labi neredzu, jo visu šo laiku sēdēju tumsā," viņš piebilda, norādot, ka uzbrucējus nav redzējis, taču viņi runājuši ar krievu akcentu.

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone piektdien apliecināja, ka ir satriekta par Ukrainas opozīcijas aktīvistu spīdzināšanu un nolaupīšanu, un pieprasīja saukt vainīgos pie atbildības.

Britu laikraksts "Daily Telegraph" vēsta, ka šobrīd pazuduši kopumā 36 opozīcijas aktīvisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!