Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas drošības spēki pirmdien pēcpusdienā uzsāka pretterorisma operāciju Doņeckas Starptautiskās lidostas atbrīvošanai no prokrieviskajiem teroristiem.

Ukrainas armija deva teroristiem laiku līdz plkst.13 atbrīvot lidostas ēku, bet pēc noteiktā termiņa beigām sākta operācija lidostas atbrīvošanai, pavēstīja Ukrainas bruņotie spēki.

Kā vēsta aģentūras AFP korespondents, virs lidostas paceļas melni dūmi, kā arī virs Doņeckas redzēti iznīcinātāji un zemu lidojoši Ukrainas armijas helikopteri.

Ukrainas armijas pārstāvis informēja, ka sākotnēji divi iznīcinātāji "Su-25" raidīja brīdinājuma šāvienus teroristu virzienā, kas atklājuši pretuguni no visu veidu ieročiem. Pēc tam operācijā iesaistīti iznīcinātāji "Mig-29", pēc kuru uzlidojumiem novērota teroristu haotiska izklīšana lidostas teritorijā un ārpus tās, vēsta "Unian".

Pretterorisma operācijā iesaistīti četri helikopteri "Mig-24", no kuriem lidostas teritorijā izsēdies desants.

Lidostas apkārtnē dzirdamas biežas apšaudes. Apkārtnes iedzīvotāji ziņo par ielās redzētiem bēgošiem bruņotiem kaujiniekiem.

BBC reportieris ziņo, ka atsevišķi kaujinieki ieņēmuši pozīcijas uz autoceļa pie lidostas.

"Novosti Donbasa" vēsta, ka bēgošie kaujinieki izklīduši pa apdzīvotiem rajoniem lidostas apkārtnē, bet viņus izseko Ukrainas speciālo uzdevumu vienības karavīri.

Lidostas apkārtnē ielās braukušas vairākas milicijas automašīnas, kas signalizē un caur skaļruņiem aicina iedzīvotājus neuzturēties ielās, bet atgriezties mājās un palikt iekštelpās.

Ukrainas mediji un vietējie iedzīvotāji lidostas apkārtnē redzētos prokrieviskos kaujiniekus dēvē par čečeniem.

Visi reisi uz un no Doņeckas lidostas ir atcelti, bet dispečeru torņa darbinieki evakuēti.

Kā ziņots, naktī uz pirmdienu Krievijas atbalstītie bruņotie separātisti uzbruka lidostai. Separātisti, kuri identificējuši sevi kā tā dēvētās Doņeckas tautas republikas pārstāvji, ieročus nav izmantojuši.

Ziņu aģentūras AFP žurnālists no Doņeckas ziņo, ka redzējis dodamies uz lidostu trīs kravas automašīnas, pilnas ar aizsargkrāsas formas tērpos ģērbtiem kaujiniekiem, no kuriem daudziem bijis piesprausts krievu nacionālistu simbols - Georga lentīte.

Ukrainas mediji norāda, ka pēdējās dienās kravas mašīnās pārvadātie bruņotie kaujinieki varētu būt algotņi no Krievijas Kaukāza republikām.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Svētdien Ukrainā notika prezidenta vēlēšanas, kurās saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem uzvaru guvis uzņēmējs, miljardieris, viens no redzamākajiem Maidana protesta kustības atbalstītājiem Petro Porošenko.

Separātisti svētdien mēģināja izjaukt vēlēšanu gaitu Austrumukrainā, un vairāki separātistu komandieri paziņojuši, ka neatzīs Porošenko uzvaru un turpinās cīņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!