Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas armijas karavīrs un kāda gados vecāka sieviete gāja bojā, kad valdības spēki un prokrieviskie separātisti iesaistījās sadursmēs, pirmo reizi pārkāpjot brīvdienu pamieru, svētdien paziņoja Ukrainas armijas preses pārstāvis.

Upuri ir pirmie kopš karojošās puses otrdien vienojās Jaungada brīvdienu laikā pārtraukt uguni, tādā veidā cenšoties apturēt karadarbību, lai gan vairāki iepriekšējie pamiera mēģinājumi cieta neveiksmi.

Kopš jaunākā pamiera stāšanās spēkā gan valdības spēki, gan separātistu spēki ir vieni otrus apsūdzējuši par smagā un vieglā bruņojuma izmantošanu.

Svētdien Ukrainas armijas preses pārstāvis Oleksandrs Motuzjaniks paziņoja, ka separātistu kaujinieki pret Ukrainas armiju ir izmantojuši vieglo bruņojumu, granātmetējus, automātus, mīnmetējus un tankus.

Pēdējo 24 stundu laikā "viens Ukrainas karavīrs gājis bojā un vēl trīs ir ievainoti", viņš teica žurnālistiem Kijevā. Un norādīja, ka jaunākās sadursmes notika Zaiceves ciemā apmēram 55 kilometrus uz ziemeļiem no nemiernieku bastiona Doņeckā.

Apšaudes rezultātā ciemā, kuru daļēji kontrolē Ukrainas centrālās valdības spēki, gados vecāka sieviete guvusi smagas traumas un mirusi ceļā uz slimnīcu. Viņas mājā trāpījis šrapnelis.

Kopš 2014. gada aprīļa sadursmēs starp Ukrainas valdības un prokrievisko separātistu spēkiem Ukrainas austrumos gājuši bojā vairāk nekā 9000 cilvēku.

Ukrainas centrālā valdība un Rietumvalstis vaino Krieviju par nemieru uzkurināšanu un par savu karavīru nosūtīšanu pāri robežai. Krievija tādus apgalvojums noliedz.

Vairākas pamiera vienošanās ir palīdzējušas būtiski samazināt kaujas, lai gan frontes līnijas tuvumā sadursmes turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!