Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas parlamenta deputāts un bijušais bataljona "Donbass" komandieris Semens Semenčenko ceturtdien Dņepropetrovskā paziņoja par brīvprātīgo vienību "ģenerālštāba" izveidošanu, vēsta telekanāls "Hromadske".

Tiesa gan, brīvprātīgo bataljonu "Aidara" un "Dņepra-1" pārstāvji jau paziņojuši, ka viņiem ar šo iniciatīvu nav nekādas saistības.

Kā skaidroja Semenčenko, "štāba izveidošanas mērķis ir nacionālo interešu aizstāvība. Tas nav militārs apvērsums. Mēs strādāsim paralēli Ukrainas Ģenerālštābam, koordinējot brīvprātīgo bataljonu darbību, un Ukrainas prezidentam, kuru mēs cienām kā labu diplomātu, kļūsim par alternatīvu informācijas avotu".

Atbilstoši viņa teiktajam štāba izveidošanu atbalsta pārstāvji no Ukrainas brīvprātīgo korpusa "Labējais sektors", bataljoniem "Krivbass" un "Sičeslava", bataljona "Aidara" daļas, sabiedriskā organizācija "Automaidans", Afganistānas kara veterānu organizācija "Cieņa un brīvība", kā arī citas. Notiekot sarunas ar bataljonu "Dņepra-1".

Ukrainas parlamenta deputāts Jurijs Bereza telekanālam "Hromadske" apliecināja, ka pulkam "Dņepra-1" ar šo iniciatīvu nav nekādas saistības.

Arī bataljons "Aidara" apliecināja, ka "paziņojums neatbilst patiesībai", un pieprasa tā nekavējošu atsaukšanu.

Semenčenko "štābs" nolēmis pārliecināt prezidentu, ka Ģenerālštāba priekšnieks Viktors Muženko ir jāatstādina no amata, lai gūtu uzvaru pretterorisma operācijā, un ka nedrīkst ar pretinieku risināt nekādas sarunas, bet teritorijas ir jāatkaro ar ieročiem rokās.

Savukārt bataljona "Aidara" vadības paziņojumā Semenčenko pēdējās aktivitātes nosodītas.

"Semenčenko traktējums brīvprātīgo bataljonu apakšvienību operatīvās sanāksmes veidot kā pamatu tam, lai radītu kaut kādas koalīcijas un blokus, ir pilnīgas muļķības. Šādi centieni uzdot vēlamo par esošo ir negatīva īpašība šajā cilvēkā, kurš pretendē uz liela militāra formējuma komandiera statusu," teikts bataljona "Aidara" oficiālajā paziņojumā.

"Bataljons "Aidara" ir vienīgais Aizsardzības ministrijas triecienbataljons un ir tieši pakļauts Ģenerālštābam, sektora operatīvajai pavēlniecībai un augstākajam virspavēlniekam - Ukrainas prezidentam," teikts paziņojumā.

"Bataljons "Aidara" uzstājīgi iesaka Semenčenko kungam divreiz padomāt, pirms spert soļus reālajā, nevis "Facebook" pasaulē."

Bataljona vadība arī atgādina, ka Semenčenko lēmumi, kurus viņš savulaik nav saskaņojis nedz ar augstāko vadību, nedz citiem bataljoniem, vairākkārt noveduši pie karavīru bojāejas, arī Ilovaiskas traģiskajiem notikumiem.

Šonedēļ Krievijas algotņi un karavīri, ignorējot Minskas līgumus, iebruka stratēģiski svarīgajā Debaļcevē, kuru viņi pirms tam bija ielenkuši, piespiežot tūkstošiem Ukrainas armijas karavīru atkāpties.

Kijeva un Rietumi apsūdz Krieviju cinismā, jo tā, iesaistoties miera sarunās, vienlaikus turpina iesūtīt Ukrainā savus karavīrus un bruņutehniku.

Pat Krievijas telekanālu uzņemtajos kadros šonedēļ bija redzams, ka Ukrainā iesūtītos Krievijas algotņus un karavīrus Debaļcevē komandē Krievijas Sauszemes spēku komandiera vietnieks ģenerālleitnants Aleksandrs Ļencovs.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!