Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Savienībā (ES) joprojām valda viedoklis, ka Ukrainas konfliktā kaut kādā veidā var atgriezties netālā pagātnē un atjaunot pirmskara situāciju - "ātrāk vai vēlāk, pilnībā vai daļēji, izejas meklēšanai no konflikta izmantojot tradicionālās metodes", intervijā aģentūrai LETA sacīja bijušais Ukrainas vēstnieks ASV Oļehs Šamšurs.

Viņam šāds viedoklis radies pēc ārpolitikas un drošības foruma "Rīgas konference 2014".

"Tajā pat laikā ikvienam cilvēkam, kas pat nenodarbojas ar ārpolitiku, ir skaidrs, ka "status quo" atgriešanās ir neiespējama kaut vai tāpēc, ka to negrib Putins. Viņa mērķis kā reizi ir jaunas situācijas radīšana. Rīgā es bieži dzirdēju: "Tas bija negaidīti, mēs nedomājām..." Problēma nav pat tajā, ka nebija informācijas pareizu secinājumu izdarīšanai - tās bija. Vienkārši vajag politisku gribu izdarīt reālu secinājumu no tā, kas jau ir noticis," sacīja Šamšurs.

Viņš uzskata, ka ASV joprojām nedara pietiekami daudz, lai gan tradicionāli bija viskonsekventākā Ukrainas neatkarības un teritoriālās vienotības aizstāvēšanā. "Bija situācijas, kad tika zīmētas "sarkanās līnijas", Putins tām veiksmīgi kāpa pāri, nostādot ASV un Eiropu fakta priekšā. Politika līdz pat šai dienai joprojām ir reaktīva, kas dod iespēju Putinam izrādīt iniciatīvu," uzskata Šamšurs. Savukārt Ukrainai ir vajadzīga kopīga ES un ASV proaktīva stratēģija.

"Ņemsim par piemēru vācu birģeri, kurš pieradis vakarā iet uz krogu dzert alu un ēst desiņas. Un te viņam saka: vairāk nedrīkst, jāpalīdz Ukrainai. Bet kāpēc viņam tas vajadzīgs? (..) Entuziasma līmenis attiecībā uz eiropiešu nostāju man saglabājas stabili zems. Taču tajā pat laikā es esmu absolūti pārliecināts, ka Putinam šo karu neuzvarēt. Jautājums ir tikai par to, kāda cena mums būs jāsamaksā par uzvaru," pavēstīja diplomāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!