Foto: AP/Scanpix

Ukrainas izstāšanās no PSRS nebija pilnīgi likumīga, telefonsarunā Ukrainas deputātam un Krimas tatāru padomes - Medžlisa - bijušajam vadītājam Mustafam Džemiļevam paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Par to vēsta raidsabiedrība UNIAN.

Džemiļevs sarunā Putinam norādījis, ka Ukrainas teritoriālās integritātes pārkāpšana nozīmētu 1994. gada Budapeštas vienošanās pārkāpšanu, kurā ASV, Lielbritānija un Krievija apņēmās garantēt Ukrainas drošību apmaiņā pret Kijevas kodolieroču nodošanu.

"Teicu viņam par iespējamām sekām, ja tas tiks pārkāpts, tai skaitā to, ka neviens neuzticēsies tāda veida līgumiem un ka katra valsts, kurai ir finansiālas iespējas, tieksies iegūt kodolieročus. Un Ukraina nebūs izņēmums," Putinam teicis Džemiļevs.

"Par šo tēmu - Ukrainas teritoriālā vienotība - Putins aizskāra tādu jautājumu, ka Ukrainas neatkarības pašpasludināšana nebija pilnībā atbilstoša padomju normām, kas regulēja procedūru aiziešanai no PSRS. Lūk, tāda pozīcija," UNIAN citē Džemiļevu.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!