Foto: AFP/Scanpix
Piektdien notikušajā ugunsgrēkā Odesas Arodbiedrību namā un konfrontācijā starp Ukrainas vienotības atbalstītājiem un prokrieviski noskaņotajiem aktīvistiem kopumā gājuši bojā 42 cilvēki un cietuši vēl 125 cilvēki, tai skaitā 21 milicis, sestdien paziņojis iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

Ministrs arī norādījis, ka no amata atbrīvots Odesas apgabala Galvenās iekšlietu pārvaldes priekšnieks un pret viņu sākta dienesta izmeklēšana.

Ukrainas nacionālās gvardes vadība ziņo, ka sadursmēs cietuši 13 gvardi, diviem no viņiem ir šauti ievainojumi. Cietušo skaitā ir arī žurnālisti.

Sakarā ar vakardienas traģiskajiem notikumiem pilsētā izsludinātas triju dienu sēras.


Milicija ierosinājusi desmit krimināllietas par masu nekārtību izraisīšanu, slepkavībām ar iepriekšēju nolūku, vardarbību pret tiesībsargāšanas iestāžu darbiniekiem, huligānismu, valsts un sabiedrisko ēku ieņemšanu un apzinātu īpašuma bojāšanu un iznīcināšanu.

Odesas apgabala gubernators Vladimirs Ņemirovskis iepriekš paziņoja, ka par traģēdiju atbildīga tieši milicija.

"Šo upuru Odesā varēja arī nebūt. Spēka struktūru darbiniekiem vienkārši būtu vajadzējis netirgoties ar savu sirdsapziņu, ar savu dzimteni, bet pildīt Ukrainas tautai doto zvērestu," viņš raksta savā "Facebook" profilā. "Ja milicija būtu klausījusi apgabala vadības rīkojumiem, nevis nodarbojusies ar diplomātiju, šodien viss varēja būt citādi." Bezdarbībā un neizlēmībā miliciju piektdien apsūdzēja arī daudzi odesieši.

Savukārt pati milicija sestdien izziņojusi pieteikšanos brīvprātīgā patrulēšanas bataljonā. Iestāties tajā tiek aicināts katrs, kas "jūtas gatavs kalpot Ukrainai un stāties valstiskuma un teritoriālās nedalāmības, kārtības un pilsoņu drošības sardzē". Bataljonā tiks pieņemti Ukrainas pilsoņi vecumā līdz 35 gadiem, bez kriminālas pagātnes un, vēlams, ar militārā dienesta pieredzi.

Kā teikts Avakova izplatītajā paziņojumā, piektdien Odesas futbola kluba "Černomorec" un Harkovas "Metaļist" līdzjutēji ar Ukrainas karogiem pulcējušies kopīgam gājienam, lai dotos uz abu komandu maču pilsētas stadionā. Kolīdz viņi nodziedājuši Ukrainas himnu un devušies gājienā, viņiem tuvojušies ar nūjām bruņojušies jaunieši sejas maskās.

Jau ziņots, ka starp Ukrainas vienotības atbalstītājiem un prokrieviski noskaņotajiem aktīvistiem izraisījās sadursme, kurā saskaņā ar milicijas sniegto informāciju laisti darbā akmeņi, Molotova kokteiļi un petardes, bet viens cilvēks mira no šauta ievainojuma. Miličiem izdevās puses nošķirt, bet pēc kāda laika sadursmes atsākās citā vietā.

Vēlāk futbola fani nodedzināja prokrievisko aktīvistu nometnes teltis un sāka nojaukt viņu uzceltās barikādes. Kā ziņoja izdevums "Dumskaja.net", pēc tam prokrieviskie aktīvisti pārcēlušies uz tuvējo Arodbiedrību namu un no jumta metuši Molotova kokteiļus, bet no neliela nocietinājuma pie ēkas ieejas - akmeņus un petardes. Savukārt kāda no ārpuses raidīta degmaisījuma pudele esot ielidojusi pa nocietināto ieeju un ēka sākusi degt. Mediji arī ziņo, ka ugunsdzēsēju mašīnas ieradušās tikai pēc 25 minūtēm, lai gan viņu bāze atrodas pavisam netālu. "Unian" savukārt vēstīja, ka no Arodbiedrību nama jumta apšaudīti Ukrainas vienotības atbalstītāji, kas atradās laukumā. Degot ēkas otrajam un ceturtajam stāvam, cilvēki lēca ārā pa logiem, bet daļa upuru nosmakuši tvana gāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!