Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas ārlietu ministrs Andrejs Dešica paziņojis, ka Lieldienu svētku svinību laikā tiks pārraukta specoperācija, kas vērsta pret prokrieviskajiem dumpiniekiem, kuri ieņēmuši administratīvās ēkas valsts austrumu daļā, sestdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Intervijā BBC Dešica atzinis, ka drošības dienesti cīņu ar separātistiem atsāks tad, ja viņi turpinās ieņemt valsts iestāžu ēkas.

Prokrieviskie aktīvisti atsakās atstāt Ukrainas austrumu daļas pilsētās ieņemtās ēkas, noraidot vienošanos, kas vērsta uz krīzes pārvarēšanu, kas tika parakstīta pēc pārrunām Ženēvā. Ceturtdien ASV, ES, Krievija un Ukraina vienojās, ka nelikumīgie bruņotie grupējumi ir jāizformē un tiem jāatbrīvo visā Ukrainā ieņemtās ēkas. Piektdien Ukrainas varasiestādes aicināja iedzīvotājus uz nacionālo vienotību un solīja apmierināt atsevišķas prokrievisko spēku prasības, Kijevas plānos ir varas decentralizācija un garantiju nodrošināšana krievu valodai visā valsts teritorijā.

Turpretī ASV piedraudējušas ar jaunām sankcijām, ja Krievija nepildīs savas saistības, ko apņēmusies, parakstot Ženēvas vienošanos. Atbildot uz to Kremlis Baraka Obamas administrāciju apvainojis tajā, ka tā izturoties pret Krieviju kā pret "nogrēkojušos skolnieci".

Tikmēr Putins paziņojis, ka apbalvos tos Krievijas kareivjus, kuri piedalījās Krimas ieņemšanā un sekmēja tās atdalīšanos no Ukrainas un pievienošanos Krievijai šā gada martā.

Sestdien Maskavas un visas Krievijas patriarhs Kirils pēc ilgāka laika pirmo reizi pauda viedokli par situāciju Ukrainā. Viņš teica, ka politiski Ukraina šodien ir cita valsts, taču garīgā līmenī un vēsturiski tā "bija un būs Svētās Krievijas daļa".

Jau vēstīts, ka ASV, Eiropas Savienība, Ukraina un Krievija ceturtdien Ženēvā vienojušās par kopīgu aicinājumu nekavējoties apturēt vardarbību Ukrainā.

"Visām pusēm jāatturas no jebkādas vardarbības, iebiedēšanas vai provokatīvas rīcības," teikts komunikē, kas izplatīts pēc Ženēvas sarunām.

"Visi nelikumīgie grupējumi ir jāatbruņo, visas nelikumīgi sagrābtās ēkas jāatdod likumīgajiem īpašniekiem, visas nelikumīgi ieņemtās ielas, laukumi un citas publiskās vietas Ukrainas pilsētās un mazpilsētās ir jāatbrīvo," teikts kopīgajā paziņojumā.

ASV prezidents Baraks Obama un Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien notikušā telefonsarunā uzsvēruši, ka Krievijai ir jāsper tūlītēji un konkrēti soļi, lai panāktu situācijas deeskalāciju Austrumukrainā.

Pēc asiņainā ceturtdienas nakts uzbrukuma Ukrainas armijas bāzei Marupolē, kurā bojā gāja trīs prokrieviskie aktīvisti un aizvien jaunu pozīciju zaudēšanas separātistiem, Ukraina spērusi vairākus radikālus soļus - valstī aizliegta iebraukšana krievu vīriešiem (Krievijas pilsoņiem), bet Dņepropetrovskā izsludināta atlīdzība par katra Krievijas vadītā diversanta, jeb "zaļā cilvēciņa" noķeršanu.

Tāpat ceturtdienas vēlā vakarā Ukrainas premjers Arsēnijs Jaceņuks aicinājis bruņotās separātistu vienības, kas Ukrainas austrumos sagrābušas vairākas valsts administrācijas un milicijas nodaļu ēkas, nolikt ieročus un atbrīvot iestāžu telpas. Jaceņuks arī norādījis, ka nelikumīgo grupējumu "laiks ir iztecējis".

Kopš iepriekšējās nedēļas nogales bruņotas prokrieviski noskaņotas separātistu grupas Ukrainas austrumos sagrābj valsts administrācijas un drošības dienestu ēkas un citus objektus, kā arī veido savus kontrolposteņus uz nozīmīgiem ceļiem. Ukraina valdība ir pret šīm grupām pasludinājusi pretterorisma operāciju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!