Foto: AFP/Scanpix

NATO pilnvarojusi veikt Aviācijas kontroles un brīdinājuma sistēmas (AWACS) izlūkošanas lidaparātu lidojumus pār Rumāniju un Poliju, lai šādi sekotu krīzei Ukrainā, pirmdien pavēstīja alianses amatpersona.

Lidojumi "nostiprinās alianses informētību par situāciju", sacīja amatpersona, piebilstot, ka visi "AWACS izlūkošanas lidojumi notiks tikai un vienīgi virs alianses teritorijas".

28 NATO dalībvalstu sūtņu lēmums ir "pienācīgs un atbildīgs solis un tas ir saskaņā ar NATO lēmumu intensificēt mūsu nepārtraukto izvērtējumu krīzes sekām attiecībā uz alianses drošību", sacīja amatpersona.

Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16.martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!