Foto: AP/Scanpix
Minskā notikušajās sarunās par Austrumukrainas konflikta atrisinājumu panākta vienošanās par gūstekņu apmaiņu, paziņoja Ukrainas Drošības dienesta (UDD) priekšsēdētāja padomnieks Markijans Lubkivskis. Gūstekņu apmaiņa notiks pēc formulas "visi pret visiem".

Promaskaviskie kaujinieki piekrituši nodot Kijevai 150 sagūstītos Ukrainas karavīrus apmaiņā pret 225 saviem karotājiem, kas atrodas Ukrainas valdības spēku gūstā.

Kā sacīja Lubkivskis, kaujinieki apstiprinājuši, ka tieši šāds Ukrainas karavīru skaits ir viņu gūstā.

Tiesa gan, atbilstoši UDD jaunākajiem datiem kaujinieku gūstā Donbasā atrodas 684 cilvēki.

To, ka ir panākta vienošanās par gūstekņu apmaiņu, apliecināja arī teroristu organizācijas "Luhanskas tautas republika" līderis Igors Plotņickis.

Viņš norādīja, ka tas ir vienīgais jautājums, par kuru izdevies panākt vienošanos Minskas sarunās.

Vaicāts, vai apmaiņa ar gūstekņiem varētu notikt jau tuvākajā laikā, viņš atbildēja apstiprinoši.

Ukrainas miera sarunu kontaktgrupas sarunas otrdien Minskā turpinājās piecas stundas. Tām noslēdzoties, puses sarunu vietu pameta, žurnālistiem nesniedzot nekādus komentārus.

Sarunu dalībnieki jau pametuši Minsku. Sākotnēji bija paredzēts, ka sarunas turpināsies arī piektdien.

Iespējams, sarunas turpināsies videokonferences formā.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība , ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!