Foto: AFP/Scanpix

Krievijas gāzes giganta "Gazprom" prasība pret Ukrainas nacionālo akciju sabiedrību "Naftogaz Ukraini" par nosacījumu "ņem vai maksā" pilnībā atcelta, atsaucoties uz Stokholmas arbitrāžas tiesas lēmumu, paziņojis Ukrainas uzņēmuma preses sekretārs Andrijs Kobaļovs.

Tribunāls arī apmierinājis "Naftogaz" prasību par to, lai kontraktā ar "Gazprom" tiktu pārskatītas gāzes piegāžu cenas atbilstoši tirgus apstākļiem.

Tiesa tāpat apmierinājusi "Naftogaz" prasību par gāzes reeksporta aizlieguma atcelšanu, sacīja Ukrainas ārlietu ministra vietniece Olena Zerkala.

"Naftogaz" trešdien saņēmis Stokholmas tiesas pagaidu spriedumu lietā pret "Gazprom" par gāzes piegāžu līgumu.

"Naftogaz" un "Gazprom" prasības līguma lietā arbitrāžas tiesā tika iesniegtas 2014. gada jūnijā.

Atbilstoši 2017. gada situācijai "Gazprom" un "Naftogaz" savstarpējās pretenzijas gāzes pirkšanas līguma lietā, ieskaitot soda procentus, bija attiecīgi 45,7 un 17,9 miljardi dolāru.

Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins tiesas lēmumu nosaucis par Ukrainas "tīru uzvaru" pār Krievijas "enerģētisko agresiju".

"Gazprom" paziņoja, ka saņēmis pagaidu spriedumu uz 790 lappusēm un to analizē. Pagaidu spriedumā nav minēti nekādi skaitļi un tas ir pilnībā veltīts principiāliem juridiskajiem jautājumiem, bet gala spriedums Ukrainas un Krievijas gāzes strīdā gaidāms jūnija beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!