Foto: AFP/Scanpix

Minskas sarunu formāts ir cietis neveiksmi un šī iemesla dēļ nepieciešams pievērsties tā sauktajam Ženēvas formātam, uzskata Ukrainas parlamenta Eiropas integrācijas komitejas priekšsēdētājas pirmais vietnieks Ostaps Semeraks.

Šodien preses konferencē pēc Saeimā notikušās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu Savienības un Eiropas lietu komiteju konferences (COSAC) Semeraks norādīja, ka Minskas sarunu vienošanās joprojām netiek izpildītas, turklāt teroristu organizāciju "Doņeckas Tautas Republika" un "Luhanskas Tautas Republika" pārstāvji izvirzījuši Ukrainai ultimātu, kā dēļ miera process ir apdraudēts.

"Diemžēl arī no Krievijas puses nav nekādas reakcijas," viņš sacīja, piebilstot, ka Ukraina pašlaik mēģina noturēt karadarbības fronti, lai neciestu karavīri, kā arī civiliedzīvotāji.

Semeraks piebilda, ka tas ir tikai pierādījis, ka Minskas sarunu formāts cietis neveiksmi un šī iemesla dēļ ir nepieciešams pievērsties tā sauktajam Ženēvas formātam, kurā piedalās Ukraina, Krievija, ASV un ES.

"Mūsu pirmais uzdevums ir lokalizēt šo konfliktu, un pēc tam jāpārtrauc apšaudes. Nākamais uzdevums ir nodrošināt robežkontroli uz Ukrainas un Krievijas robežas, lai kontrolētu, kas tās šķērso. Tāpat mums ir jāīsteno reformu plāns, jo labākā atbilde [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam un teroristiem būtu Ukraina, kas ir īstenojusi nepieciešamās reformas," viņš uzsvēra.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), runājot par iespējamo ES sašķeltību jautājumos par notikumiem Ukrainā un noteiktajām sankcijām pret Krieviju, klātesošajiem atgādināja ES moto - "Vienoti daudzveidībā".

"ES vajadzētu vairāk iesaistīties sarunās par situācijas risinājumiem, to esmu teicis jau iepriekš," sacīja ministrs, piebilstot, ka pieminētais Ženēvas formāts ir izmantojams, taču tajā pašā laikā arī aicināja neaizmirst par citiem iespējamajiem veidiem, lai risinātu situāciju.

"ES varētu strādāt intensīvāk," pauda Rinkēvičs, tajā pašā laikā paužot uzskatu, ka ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni pozitīvi ir vadījusi līdzšinējās diskusijas.

Kā ziņots, COSAC sanāksmi ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošā valsts. COSAC priekšsēdētāju sanāksmē piedalās visu ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji, kā arī Eiropas Parlamenta deputāti. Tāpat uz sanāksmi tiek aicinātas citas amatpersonas un eksperti.

Tradicionāli COSAC priekšsēdētāju sanāksmē līdztekus rīkotājvalsts prezidentūras prioritāšu izskatīšanai un citiem jautājumiem tiek izstrādāta COSAC plenārsēdes darba kārtība. COSAC plenārsēde Rīgā notiks no 31.maija līdz 2.jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!