Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas parlaments ceturtdien atteicies atbalstīt Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības novēršanu pret sievietēm un vardarbības novēršanu ģimenē, kas plašāk pazīstama kā Stambulas konvencija.

Eiropas Padome konvenciju pieņēma 2011.gada martā Stambulā, un līdz šim to ratificējušas vairāk nekā 20 valstis.

Ukrainas parlaments atteicies to atbalstīt, norādot, ka tajā iekļautās atsauces uz seksuālo orientāciju un dzimumu ir pretrunā kristīgajām pamatvērtībām.

Ukraina ir konservatīva valsts, kurā geju praidi bieži tiek aizliegti vai saskaras ar vardarbību no galēji labējo grupējumu puses.

Darbs pie attiecīga likumprojekta izstrādes Ukrainā ir atlikts un turpmāk iekļaus konservatīvo baznīcu padomi.

"Likumprojekts par vardarbības novēršanu un cīņu pret to neietvers atsauces uz "dzimumu" un "seksuālo orientāciju"," tviterī paziņoja parlaments.

Pirms tam parlamentā debates par Stambulas konvenciju pārrauga asā vārdu apmaiņā par to, kādas ir Ukrainas morālās vērtības.

Vairāki parlamenta locekļi norādīja, ka daudzas Stambulas konvencijā minētās lietas Ukrainas sabiedrībai nav pieņemamas un Ukrainai būtu jābalstās reliģiskās vērtībās, kas nosoda tādas lietas kā viendzimuma laulības.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko nav atklājis, vai atbalsta sākotnējo likumprojektu, taču viens no prezidenta pārstāvētās partijas locekļiem izteicās, ka arī Porošenko iebilstot pret Stambulas konvenciju tās pašreizējā formā.

"Es piekrītu, ka mums jāpieņem daudzas Eiropas vērtības, bet noteikti ne tās, kas ir pretrunā kristietības pamatiem," paziņoja, Jurijs Solovejs no Petro Porošenko bloka.

Parlaments vēl nav ieplānojis jaunas debates un nav noteicis grafiku, saskaņā ar kuru varētu tikt ratificēta kāda konvencijas versija.

Nav prognozējama arī Eiropas Padomes reakcija gadījumā, ja Ukraina galu galā apstiprinās daudz konservatīvāku konvencijas versiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!