Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas parlaments otrdien pieņēmis paziņojumu, kurā Krievija atzīta par "agresorvalsti", liecina Augstākās radas izplatītais dokumenta teksts. Ar šo soli Ukrainas deputāti cer pavērt ceļu Krievijas saukšanai pie atbildības saskaņā ar starptautiskajiem likumiem.

Paziņojumā, kurš adresēts ANO, Eiroparlamentam un citām starptautiskajām organizācijām, kā arī pasaules valstu parlamentiem, norādīts, ka Ukraina ir pakļauta Krievijas agresijai, kura tiek realizēta tostarp ar "vērienīgiem teroristiskiem uzbrukumiem".

Mazāk nekā divu nedēļu laikā apšaudēs un "Krievijas atbalstīto teroristu darbības dēļ" Volnovahā, Doņeckā un Mariupolē gājuši bojā vairāk nekā 50 mierīgie izdzīvotāji, uzsvērts paziņojumā.

"Šie traģiskie notikumi apstiprina, ka Krievija un tās atbalstītie teroristi nevēlas pildīt Minskas vienošanās nosacījumus, kas šobrīd ir vienīgais starptautiski atzītais pamats mierīgam noregulējumam," norāda deputāti.

Kopš konflikta sākuma 2014. gada februārī Krievija ir sistemātiski pārkāpusi vispārējās starptautisko tiesību normas un cilvēktiesības. "Kremļa agresijas cinisms, kas ietver aktīvu teroristu atbalstīšanu valstiskā līmenī, nevainīgu mierīgo iedzīvotāju slepkavības pārvērš par ikdienišķu parādību," konstatē parlaments, turpinot, ka ir acīmredzama Krievijas saistība ar Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu, traģēdijām Volnovahā, Doņeckā un Mariupolē.

Tāpēc Ukrainas parlaments "atzīst Krievijas Federāciju par agresorvalsti".

Ukrainas starptautiskie partneri tiek aicināti nepieļaut noziegumos pret cilvēci vainojamo nesodāmību, "atzīt Krieviju par agresorvalsti, kura atbalsta terorismu un bloķē ANO Drošības padomes darbību, apdraudot starptautisko mieru un drošību, bet tā saucamās DTR un LTR atzīt par teroristiskām organizācijām".

Tāpat Kijeva mudina pastiprināt spiedienu pret Krieviju, tai skaitā sankciju formā, lai apturētu Krievijas agresiju un piespiestu Maskavu "izpildīt visus Minskas vienošanās punktus, pārtraukt nelikumīgo Krimas okupāciju, atbrīvot visus ķīlniekus un Krievijas teritorijā nelikumīgi turētos Ukrainas pilsoņus".

Dokumentā arī izskan aicinājums sniegt Ukrainai nepieciešamo militāro palīdzību, lai palielinātu valsts aizsardzības spējas, kā arī palīdzēt konfliktā cietušajiem cilvēkiem un sagrautās infrastruktūras atjaunošanā.

Ar pilnu paziņojuma tekstu var iepazīties šeit.

Vēstīts, ka Krievija 2014. gada martā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un ar ieročiem, kaujiniekiem, kā arī propagandu un politisko darbību turpina destabilizēt situāciju Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!