Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas pierobežā izvietoti gandrīz 100 000 Krievijas karavīru, ceturtdien paziņojis Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Andrijs Parubijs.

Parubija minētais skaitlis ir daudz lielāks nekā ASV armijas aplēses.
"Gandrīz 100 000 karavīru ir izvietoti pie Ukrainas robežām un virzienā (..) uz Harkovu, Doņecku. (..) Krievijas spēki ir ne tikai Krimā, viņi ir gar visām Ukrainas robežām. Viņi ir dienvidos, viņi ir austrumos, un viņi ir ziemeļos," paziņoja Parubijs, interneta konferencē uzrunājot auditoriju Vašingtonas Atlantijas padomes institūtā.

Pēc Krievijas īstenotās Krimas aneksijas Kijeva bažījas par iespējamu iebrukumu valsts austrumos.

Parubijs norādīja, ka Ukraina gatavojas invāzijai kuru katru dienu.

Pentagona amatpersonas bija aplēsušas, ka pie Ukrainas robežām izvietoti vairāk nekā 20 000 Krievijas karavīru, tostarp gaisa desanta vienības un bruņutransportieri. Tie ir pietiekami lieli spēki, lai sagrābtu kontroli pār Ukrainas austrumiem.

Kāda augsta ranga ASV amatpersona ziņu aģentūrai AFP pauda skepticismu par Parubija minētajiem skaitļiem, norādot, ka tie izklausās pārāk lieli.

Parubijs norādīja, ka Ukrainas valdība atbalsta Rietumu valstu spertos soļus soda sankciju piemērošanai Krievijai, un aicināja publiski demonstrēt militāru partnerību, lai nosūtītu signālu Maskavai.

"Mēs aicinām mūsu partnerus organizēt kopīgas militārās mācības", kas parādītu, ka sadarbība joprojām ir spēkā, norādīja Parubijs.

Viņš aicināja Ukrainas partnerus demonstrēt "redzamu atbalstu, redzamu klātbūtni" šajā krīzes brīdī.

Parubijs arī piebilda, ka Krimā izvietotie Krievijas karavīri ir labi apmācīti īpašo spēku karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!