Foto: AP/Scanpix

"Vēsturiskais" līgums ar Krieviju ir palīdzējis Ukrainai izbēgt no bankrota un sociālā sabrukuma, pēc otrdien panāktās vienošanās ar Maskavu, ministriem paziņojis Ukrainas premjers Mikola Azarovs. Tikmēr opozīcija pieprasa atklāt, ko Kijeva par pretimnākšanu piedāvājusi Kremlim, vēsta raidsabiedrība BBC.

Otrdien Maskavā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs vienojās ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu, ka Maskava par trešdaļu samazina piegādātās gāzes cenu, kā arī iegulda Ukrainas vērtspapīros 15 miljardus dolāru (7,7 miljardi latu).

Kijevas vienošanās ar Krieviju seko masu protestiem, kas Ukrainā izcēlās pēc tam, kad Janukovičs atteicās no mērķa parakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

"Kas sagaidītu Ukrainu? Atbilde ir skaidra – bankrots un sociālais sabrukums," aizstāvot vienošanos, trešdien valdībā norādīja Azarovs, saucot līgumu ar Krieviju par vienīgo iespēju ekonomiskās krīzes pārvarēšanai. "Vakar bija vēsturisks mirklis," piebilda premjers.

Tikmēr opozīcijas līderis Vitālijs Kļičko Kijevā sanākušajiem proeiropeiskajiem demonstrantiem uzsvēra, ka Janukovičs, vienojoties ar Krieviju, nodod Ukrainas neatkarību.

"Viņš ir nodevis Ukrainas nacionālās intereses, nodevis neatkarību," teica Kļičko.

Otrdien Maskavā parakstīts līgums arī par tirdzniecības barjeru atcelšanu un ekonomisko attiecību stiprināšanu. Jautājums par Ukrainas iespējamo pievienošanos Krievijas vadītajai Muitas savienībai sarunās neesot apspriests.

Krievijas un Ukrainas parakstītās vienošanās nav šķērslis Ukrainas asociācijai ar Eiropas Savienību (ES), otrdien pavēstīja ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle.

Starptautiskās politikas eksperti un daudzi ārvalstu diplomāti ir pārliecināti, ka šī Ukrainai ir izšķiroša cīņa par to, vai saistīt savu nākotni ar Eiropu un Rietumu vērtībām, vai arī palikt Krievijas ietekmes zonā, kura cer uz Kijevas dalību Kremļa iniciētajā Muitas savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!