Foto: AFP/Scanpix
Pirmdien, 26.maijā, turpinās Ukrainas prezidenta vēlēšanu nodoto balsu skaitīšana. Ap plkst. 16.45 pēc vietējā laika saskatīts ir 85% balsu, līderis ar ieverējomu pārsvaru joprojām ir tautā tā dēvētais "šokolādes karalis" Petro Porošenko, liecina aģentūras "Unian.ua" informācija.

Porošenko līdz šim saņēmis 55,05 % balsu. Otrajā vietā, iegūstot 13,12% balsu, šobrīd atrodas ekspremjere Jūlija Timošenko.

Pārējie kandidāti saņēmuši katrs mazāk par 10% balsu. Ja Porošenko saglabās šādu pārsvaru arī pēc visu balsu saskaitīšanas, tad otrā vēlēšanu kārta nebūs nepieciešama.

Savā vērienīgajā priekšvēlēšanu kampaņā 48 gadus vecais šokolādes un saldumu  biznesa  miljardieris solījis "jaunu dzīves veidu" Ukrainai un solījis veidot ciešākas attiecības ar Eiropas Savienību (ES), kā arī savā pirmajā prezidentūras gadā panākt ukraiņiem bezvīzu režīmu ar ES. Porošenko arī iecerējis trīs mēnešu laikā normalizēt attiecības ar Krieviju.

Jau vēstīts, ka Ukrainā 35 miljoni vēlētāju svētdien varēja doties uz vēlēšanu iecirkņiem, lai no 21 kandidāta izraudzītos nākamo valsts prezidentu. Neskatoties uz vardarbību valsts austrumos, vēlētāju aktivitāte solās būt rekordaugsta - savu apņemšanos doties uz vēlēšanu iecirkņiem pauduši vairāk nekā 80% vēlētāju. Līdz plkst. 17.00 nobalsojuši bija aptuveni 50% iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!