Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas robežsardzes patruļa piektdien netālu no Krimas ziemeļiem aizturējusi Krievijas karavīru, kurš automašīnā vedis ieročus un munīciju, atsaucoties uz Robežsardzes paziņojumu, vēsta aģentūra UNIAN.

Aizturētais izrādījies karavīrs Ramzans Susarovs, kura armijas daļas numur 27777 pastāvīgā dislokācijas vieta ir Čečenijas Republikā. Viņa automašīnas bagāžniekā atrasta triecienšautene ar 180 patronām, pistole, bruņuveste un armijas formastērps.

Aizturētais pastāstījis, ka viņa bataljons no Čečenijas pārvietots uz Krimu un ka viņš Krievijas armijā ir strēlnieks – granātnieka palīgs. Atgādinām, ka Krievijas amatpersonas noliedz, ka Krimā ārpus noteiktajām armijas bāzēm atrodas Krievijas karavīri.


Vēstīts, ka Ukraina ir nonākusi lielās politiskās un ekonomiskās grūtībās. Pēc mēnešiem ilgiem protestiem pret prezidenta Viktora Janukoviča valdību, kas beidzās ar asiņainām sadursmēm februārī, prezidents ir aizbēdzis no valsts.

Militāra spriedze izveidojusies Krimā, kura kopš februāra beigām faktiski ir nonākusi prokrievisko spēku kontrolē. Svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības bez atpazīšanās zīmēm, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku.

Savukārt 6. martā Krimas parlaments nobalsoja par pussalas pievienošanos Krievijai. Referendums par šo jautājumu notiks 16. martā. Kijeva referendumu uzskata par nelikumīgu.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins noliedz, ka krievu spēki piedalītos objektu aplenkšanā Krimā - tās esot "iedzīvotāju pašaizsardzības vienības", bet Krievija vēlas tikai aizsargāt iedzīvotājus. 

1. martā  Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Ukrainas armijā izsludināta pilna kaujas gatavība.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!