Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās komisārs Johaness Hāns sestdien paziņoja, ka jau šogad gaidāms Eiropas Parlamenta un ES dalībvalstu lēmums par vīzu sistēmas liberalizāciju ar Ukrainu un Gruziju, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Hāns norāda, ka "starp dalībvalstīm ir skaidras norādes, kā arī daudzas dalībvalstis sagaida, ka abas šīs valstis saņems to [bezvīzu režīmu]". Medijs skaidro, ka tam dažādi avoti apgalvojuši, ka gan parlaments, gan Eiropas Padome, kurā vārds ir visām dalībvalstīm, piekrišanu bezvīzu režīmam varētu dot jau oktobrī vai novembrī, un šo valstu pilsoņi varētu iekļūt Šengenas zona bez vīzām jau šoziem.

Šajā vasarā Vācija bloķēja bezvīzu režīma ieviešanu ar Gruziju, ko neoficiāli avoti pamatoja ar bažām par gruzīnu pastrādāto noziegumu iespējamu pieaugumu Vācijā. Hāns savukārt uzskata, ka vīzu režīma mehānismā jāparedz iespēja to apturēt problēmu gadījumā, kas arī šīs bažas neitralizēs.

Savukārt attiecībā uz vīzu liberalizāciju ar Kosovu komisārs bija nenoteikts, norādot, ka laiks, kad tas varētu notikt, nav skaidrs. Viņš skaidro, ka ANO neatzītajai valstij jāatrisina robežstrīdu jautājumi ar Melnkalni, kā arī tajā fiksēts noziedzības apmēru pieaugums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!